Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Objav nového gekóna v Arabských emirátoch nesie meno po našom časopise !

Vedcom sa podaril unikátny nález pre vedu zatiaľ neznámeho druhu gekóna, ktorého holotyp sa našiel v blízkosti mesta Abu Dhaby v Spojených arabských emirátoch.

Vonkajším sfarbením sa ničím nelíši od pre teraristov i vedcov známeho gekóna Eublepharis macularius (Blyth, 1854) až na to, že na celom tele nesie výrazne červené znaky, ktoré plynule prechádzajú miestami až do priečnych pásov.
Vedci sa najskor domnievali, že ide o práve tento druh gekončíka nočného, ktorého niektorú "umelo" vyšľachtenú formu do voľnej prírody vysadili tunajší teraristi, ale rozbor DNA tohto nového druhu gekóna sa od E.macularius nápadne líši. Ide teda o nový druh jaštera, ktorého veda zatiaľ nepoznala.
V prírode bola nájdená samička začiatkom roku, presne 24.1. 2008, neskôr vedci ohlásili aj nález mladého samčeka. Ten však pri chove v teráriu uhynul a tak bol v podobe liehového preparátu poslaný tamojšiemu mladému vedcovi Patríciovi, ktorý mu dal meno po slovenskom odbornom časopise vivarista.sk - Eublepharis vivaristacum. Nie je to však len náhoda, Patrícius je rodák zo Slovenska a svoje detstvo trávil o.i. aj v Leviciach, kde spolu so svojím bratancom navštevovat teraristický krúžok pod vedením Štefana Čambalu, autora myšlienky vydávať tento časopis.



Novo popísaný druh obýva suché až polosuché púštne oblasti v blízkosti jaskýň či skalných útvarov, veľmi podobné ako už spomenutý E.macularius. Od neho sa však líši aj veľkosťou. Tú dosahuje 20 cm, čim sa taktiež líši od oveľa väčšieho E.macularius.
Tento najnovší objav v herpetologickom svete spôsobil doslova senzáciu a časopis VIVARISTA.sk prináša ako prvé periodikum publikované snímky daného nového druhu jaštera.


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.3.2008 14:00 | 0 komentárov | 4062x


www.aquabooks.cz zoochov.cz