Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Platydoras armatulus (Valenciennes in Cuvier & Valenciennes, 1840)

ATLAS

Chordata
Actinopterygii
Siluriformes
Doradidae


Synonyma: Silurus costatus (1758)
Doras armatulus
Platydoras costatus


Výskyt: Brazília, Peru, Bolívia, Paraguay, Kolumbia, Guyana, Surinam, Venezuela. Tu sa vyskytuje se na širokom území povodia Amazonky a Orinoka, kde preferuje pomalo tečúce a stojaté plytké vody a bažiny.
Typová lokalita: Río Paraná, ale nie pod 27 ° 30'S, Južná Amerika
Veľkosť: Literatúra uvádza rôzne veľkosti jedincov, ktoré môžu byť odrazom spôsobu ich chovu. Zvyajne je uvádzaná veľkosť 20 až 24 cm, pričom v akváriu tento druh dorastá do 15 (18) cm.
Teplota vody: 23 - 26 °C 
pH: 5.5 - 7.8
dGH: 2 - 15 °N

Rozlíšenie pohlavia: U tohto druhu sa pohlavie nie ľahko a jednoznačne dá rozlíšiť. Samec je zväčša štíhlejší a jeho sfarbenie je výraznejšie, pričom jeho pruhy sú až zlatooranžové, samica je pri pohľade zhora mohutnejšia a fádnejšie sfarbená (pruhy sú u nej farby asi ako biela káva).


Mladý Platydoras armatulus v spoločnosti s Ancistrus LDA 16

Popis
Jeden z často chovaných relatívne menších druhov juhoamerických sumcov, ktorý bol celé desaťročia predávaný a aj chovaný pod zlým menom – Platydoras costatus. Až na konci roku 2008 sa k tomuto druhu priradil správny názov. Vtedy štvorica brazílskych a amerických ichtyológov popísala nový, v poradí štvrtý vedecky platný druh rodu Platydoras ako Platydoras brachylecis (veľmi podobný druhu P.armatulus, ale jeho kostenné štítky sú na chvostom násadci inak usporiadané a sú aj relatívne nižšie) a pritom sa zamerala na druhy tohto rodu popísané v minulosti. Vďaka tomu sa ukázalo, že Platydoras costatus, obývajúci iba vody Surinamu a Francúzskej Guyany nemá ako jediný druh rodu typický biely pozdĺžny pruh na boku tela. Tak sa prišlo na to, že v akváriu doposiaľ chovaný a označovaný druh P.costatus nie je týmto druhom, ale patrí k druhu inému a to P.armatulus. Ten sa vyskytuje na obrovskom území tiahnúcom sa od Orinoka cez celú západnú Amazóniu až po povodie riek Paraquay a Paraná. Napriek tomu sa ešte stále objavuje pod chybným názvom a ani obchodníci nemienia urobiť nápravu a tak akvaristi mnohokrát nevedia, čo za druh im pláva v akváriu.

Telo u Platydoras armatulus je široké a zhora stlačené, k chvostu sa plynule zužujúce, pokryté mnohými kostennými doštičkami, ktoré sú vyzbrojené tvrdými ostňami, zahnutými v ostrý háčik. Silné tŕne sa nachádzajú aj na mohutných prsných a chrbtových plutvách. Pri nebezpečenstve sa tŕňovce bránia tým spôsobom, že vztýčia chrbtový tŕň a prsné tŕne odtiahnu kolmo od tela. V tejto polohe vedia tŕne akoby uzamknúť a nedajú sa silou pritisknúť k telu ryby. Aby toho nebolo málo, v ohrození vylučujú u báze prsnej plutvy mliečne sfarbenú tekutinu, o ktorej sa predpokladá, že by mohla byť jedovatá. V tejto súvislosti je zaujímavý výsledok chovu cichlíd Melanochromis auratus (Boulenger, 1897), ktoré som umiestnil do akvária s Platydoras armatulus. Už o pár dní sa cichlidy začali správať veľmi zvláštne a začali chradnúť. Boli malátne a veľmi nevýrazne sfarbené. Po týždni som sa rozhodol zakročiť a umiestniť ich samostatne. Veľmi rýchlo sa ich stav vrátil do dobrej formy a stabilizoval. Mal na ich stav negatívne výrazný vplyv chov so sumcami?


Detail ostňa na konci prsnej plutvy

Široká hlava nesie zvrchu posadené tmavé a jasné oči, ale pri chove v akváriu ich má Platydoras často zakalené pod vplyvom vyššej tvrdosti vody alebo nadbytku odpadných látok vo vode. Jeho pomerne veľké ústa sú vybavené tromi pármi hmatových fúzov, pričom z nich 2 páry nájdeme na spodnej a jeden pár na hornej pere.


Mladý Platydoras armatulus je sfarbený veľmi atraktívne

Základom jeho sfarbenia tvorí čokoládovo hnedá farba s výraznými svetlými pruhmi, ktoré sa v priebehu veku jedinca menia a sú pre každého jedinca unikátne (sú rozličné aj u jednotlivých populácií a lokalít). Prvý z nich sa tiahne od prsných plutiev pozdĺž čeľustí cez ústny otvor, druhý od špičky chvosta pod radou tŕňov cez čelo a tretí uprostred chrbátu. Niektoré mladé jedince majú mimoriadne výrazné svetlo, alebo až temer bielo sfarbené pruhy. Vekom ale aj u neho tieto svetlé pruhy tmavnú, zužujú sa a rozostrujú. Brušná strana tela je svetlá, mäkká. Svojím sfarbením na prvý pohľad pripomínajú morského sumca Plotosus lineatus. Je zaujímavé, že sa podobne ako on správa v mladosti aj Platydoras armatulus a vytvára akési skupinky viacero jedincov, ktoré sa po akváriu pohybujú spolu. V časopise Neotropical Ichthyology bol pred časom dokonca publikovaný materiál, podľa ktorého vo voľnej prírode mladé jedince Platydoras (v článku sa uvádza P.costatus) prejavujú snahu o čistiacu činnosť v súvislosti s druhom Hoplias cf. malabaricus.



Chov: Akvárium by pre tento druh sumca malo byť väčšie, aspoň nad 80 až 100 litrov, na ktorého dno možno dať jemný, nie ostrý piesok či štrk, do ktorého si tieto ryby môžu vyhlbovať plytké jamky a zdržovať sa v nich. Pri ich chove by sme sa mali vyvarovať vyslovene extrémnym hodnotám vody, hlavne vysokej tvrdosti. Svojich dvoch Platydoras armatulus (zakúpených pod názvom P. costatus) chovám vo veľkom akváriu s holým dnom, ale s veľkým množstvom koreňov, konárov a úkrytov (umelé i prírodné jaskyne, ktoré si veľmi obľúbili a využívajú ich na úkryt) spoločne s trojicou Agamyxis pectinifrons a dvojicou Amblydoras cf. nauticus. Vďaka koreňom a dubovým listom je voda sfarbená ako stredne silný čaj. Vplyvom toho osvetlenie akvária je tlmené. Pri dostatočne veľkom akváriu možno chovať aj menšiu skupinku pozostávajúcu z troch až šiestich jedincov. Nutná je kvalitná filtrácia, častá výmena vody a pranie filtru, pretože pri zanedbanej údržbe ryby trpia nekrózou fúzov, plutiev a kože, či zákalom očí.



Platydoras armatulus je pomerne kľudnou a mierumilovnou rybou s nočným životom (potravu podávam zväčša k večeru po zhasnutí svetla v akváriu, ale niekedy aj počas dňa a je chovancami i vtedy prijatá), ale občas je možno pozorovať mierne interakcie voči Amblydoras cf. nauticus. Predovšetkým pri príjme potravy. Voči majestátnym A. pectinifrons si to ale nedovolia. Vďaka tejto osádke vyzerá byť počas dňa akvárium bez života, no ožíva s príchodom tmy. V minulosti som v tomto akváriu choval o.i. aj menších zástupcov rodu Corydoras, ale ako sa zdá, pár z nich muselo padnúť za obeť niektorému veľkému druhu sumca. Rovnako by zle dopadol aj spoločný chov s malými druhmi tetier alebo iných malých druhov rýb (spoločný chov zástupcov rodu Ancistrus /LDA 16/ bol bez problémov), ktoré spia pri dne. Môže za to ich žravosť, aj keď sa aj u nich snažím kŕmiť pestrou živou, mrazenou či umelou potravou, ktorá padne na dno akvária. Podobne, ako u A.pectinifrons je u Platydoras armatulus riziko ich prežratia sa granulami. Preto nimi kŕmim len striedmo. Dospelé jedince sú povestné požieraním malých ulitníkov. Aj v mojom chove si oba jedince Platydoras armatulus vyhliadli umelý kameninový úkryt, ktorý si hája pred inými chovancami. 



Tento druh, podobne ako iné tŕňovce, dokáže vydávať počuteľné zvuky. V angličtine vďaka tomu získal názov Humbug Catfish, čo odráža jeho hlasový prejav. Zaznamenali sa dva hlasové prejavy pričom prvý z nich predstavuje akési vrčanie, ktoré ryba vydáva pomocou pružného svalu pripojeného z jednej strany k dolnej časti lebky a z druhej strany k plynovému mechúru - jeho sťahovaním spôsobuje akustické vibrácie mechúra. Druhý, častejšie počuteľný zvuk je škrípavý a vytvára ho čiastočným zasúvaním hrudných plutiev. Vo svojom chove som zvuky zaznamenal pri manipulácii a vylovení jedinca z akváriu predovšetkým v nočných hodinách.

Hlasový prejav Platydoras armatulus: VOLUME


V dospelosti je to majestátna ryba

Pri nutnosti manipulácie s Platydoras armatulus (a ďalšími chovanými sumcami) používam plastovú nádobu a nie sieťku, ktorá sa môže poškodiť a rybke ublížiť. Pri preprave, poredovšetkým veľkých jedincov, je vhodné použiť niekoľko vrstiev sáčku (pri použití jedného sáčku je riziko jeho prepichnutia prepravovaným jedincom) alebo jedinca prepravovať vo vhodne veľkej nádobke. Vďaka manipulácii s rybou pomocou misky sa vyhneme aj riziku zranenia samého seba o tŕne, ktoré produkujú toxín a zranenie je bolestivé a veľmi ťažko sa hojí.



Odchov:
Platydoras armatulus sa v akváriách zrejme nerozmnožuje a jeho odchov je možný asi len za použitia hormonálnej stimulácie. Napriek tomu sa v časopise DATZ objavila informácie, že hoci nebolo pozorované trenie, v akváriu sa objavili larvy tohto druhu tŕňovca. Tento druh pohlavne dospieva približne vo veku dvoch rokov. Podľa zistenia akvaristov samec stavia hniezdo z plávajúcich vodných rastlín, ktoré má priemer 3 - 10 cm, do ktorého samica nakladie až 300 silno lepivých ikier. Zaznamenal sa prípad, kedy sa pár vytrel do janky v piesku alebo do dutiny. Znášku nechráni ani jeden z rodičov. Ikry sa liahnu za 40 - 45 hodín, plôdik sa rozpláva za 2 dni.


Platydoras armatulus sa rád ukrýva pod listami

Poznámka: Po aklimatizácii je to nenáročná a odolná ryba, ktorá je citlivá na prítomnosť medi, vyšší obsah soli i kvalitu vody, ale pri dobrej starostlivosti sa môže dožiť aj 12 a viac (údajne i 20) rokov.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.8.2016 07:45 | 0 komentárov | 3357x


www.aquabooks.cz zoochov.cz