Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh žabky, Leptobrachium tengchongense z čínskeho pohoria Gaoligongshan

Vedcom sa v týchto dňoch podarilo vedecky popísať nového zástupcu rodu Leptobrachium (Anura: Megophryidae) z pohoria Gaoligongshan, provincie Yunnan v Číne pod názvom Leptobrachium tengchongense Yang, Wang & Chan, 2016. Podarilo sa to na základe molekulárnych a morfologických údajov. Tento nový druh, Leptobrachium tengchongense sp. nov., možno od iných druhov rodu odlíšiť kombináciou nasledujúcich znakov: relatívne malá adultná veľkosť (dospelé samce SOZ merajú 41,7-51,5 mm); šírka hlavy je o niečo väčšia ako jej dĺžka; adultné a pohlavne aktívne samce nemajú ostne na hornej časti ústneho otvoru ako je tomu u Leptobrachium boringii; pokožka na chrbtovej strane tela je hladká s výraznými výrastkami; chrbát nesie ružovo sivasté sfarbenie s rozptýlenými nepravidelnými čiernymi škvrnami; očná dúhovka je dvojfarebná, horná tretina svetlomodrá, spodné dve tretiny tmavo hnedé.
S popisom tohto nového druhu sa počet zástupcov rodu Leptobrachium z Číny rozšíril na desať druhov.



Jian-Huan Yang, Ying-Yong Wang and Bosco Pui-Lok Chan. 2016. A New Species of the Genus Leptobrachium (Anura: Megophryidae) from the Gaoligongshan Mountain Range, China. Zootaxa. 4150(2)

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.8.2016 07:53 | 0 komentárov | 3348x


www.aquabooks.cz zoochov.cz