Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ornitológovia prosia obyvateľov o zhovievavosť voči mladým sovám

Na pískanie vtákov na sídliskách sa v tomto období sťažujú ornitológom mnohí ľudia. Pískanie je prejav mláďat chránenej sovy, myšiarky ušatej. Ornitológovia prosia obyvateľov o zhovievavosť a aby sovám neubližovali. Pískanie prestane, keď sa mláďatá osamostatnia.

"Dostávame viaceré výzvy od niekedy nahnevaných ľudí, ktorým pískanie prekáža, dokonca natoľko, že preň nemôžu spať, učiť sa či sústrediť sa na iné povinnosti. Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však absolútne nevhodné," hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Mladé sovy pískaním privolávajú rodičov. "Je to veľmi účinná stratégia. Tešíme sa, že viacerí ju dokážu tolerovať – nechajú sovy bez rušenia vyhniezdiť, dokonca nám posielajú fotky a tešia sa zo spestrenia sídliskového života. Sú však aj takí, ktorým pískanie extrémne prekáža, objavili sa dokonca prípady, keď po sovách strieľali," priblížila Deutschová.

Pískanie mláďat nie je podľa jej slov dôvodom na premiestňovanie hniezd. Myšiarky ušaté sú zákonom chránený druh a bez výnimky s nimi nemožno manipulovať. "Ak sa to inak nedá, je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne," radí Deutschová. Väčšina myšiarok však už vyhniezdila a aktívnych hniezd je už menej.

Okrem myšiarky ušatej je bežným druhom na sídliskách aj sokol myšiar, ľudovo nazývaný poštolka. Je tiež známy pre hlasné zvukové prejavy, ozýva sa však cez deň, ľuďom tak neprekáža. Viac informácií o druhoch hniezdiacich v blízkosti ľudí aj o tom, čo robiť napríklad aj pri náleze živočícha, je k dispozícii na webstránke www.dravce.sk/prvapomoc.

Foto: www.pixabay.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.8.2016 22:42 | 0 komentárov | 1883x


www.aquabooks.cz zoochov.cz