Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tanzania, 30.6.1993, čistá, WWF

Vivaristika na známkach

Korytnačka škárová, ktorá je nazývaná aj korytnačkou skalnou (Malacochersus tornieri), Siebenrock, 1903 je predmetom filatelistickej kolekcie, ktorú vydala Tanzánia.

Vo východnej Afrike žije v oblastiach od Njoro východne do Malindi v Keni, južne do Busisi, Smith Sound a Viktóriinmu jazeru v Tanzánii a juhovýchodne cez Ugogo do Lindi priIndickom oceáne, kde obýva izolované skalné útvary „koopjes“, napr. aj vo svetoznámom parku Serengeti. Výskyt korytnačky je rozdrobený do navzájom izolovaných populácií.

Tento druh patrí k najzvláštnejším druhom korytnačiek. Od ostatných druhov sa odlišuje splošteným a mäkkým pancierom, ktorý poskytuje malú ochranu proti predátorom. Aby sa uchránila, nezalieza pod pancier ako iné druhy, ale skôr uteká a snaží sa ukryť v úzkych skalných štrbinách a puklinách, kde sa pevne zakliesni. Nádherná kresba panciera pomáha zviera zamaskovať v prostredí suchej savany. Patrí k menším druhom, dĺžka panciera obvykle dosahuje 15 až 20 cm. Dospelé samce majú dlhšie a hrubšie chvosty. Výborne lezú po skalách, sú to skupinové korytnačky, tzn. že v malej skupinke sa im darí viac. Pretože majú kosti odľahčenej konštrukcie, pohybujú sa na korytnačky extrémne rýchlo a podľa niektorých ide možno o najrýchlejšie korytnačky na svete. Ich najväčšími nepriateľmi sú mungovia. Požierajú trávy, listy, byliny a príležitostne i sukulenty. Samička znáša jedno vajce v intervaloch 1,5 až 2 mesiace, inkubácia trvá 4,5 až 6 mesiacov. Ich unikátnosť, bizarnosť a menšia veľkosť je dôvodom veľkého záujmu chovateľov na celom svete. V opatere človeka sa ale rozmnožujú veľmi zriedka. Druh je v európskych zoo vedený v plemennej knihe ESB, ktorú vedie anglická ZOO Bristol.

Zbierku, ktorá tento druh korytnačky predstavuje v rôznych etapách jej života, tvorí štvorica známok, ku kotrým boli vydané aj pohľadnice so známkami. Kolekcia môže obohatiť súkromnú zbierku každého milovníka živej prírody alebo filatelistu zameriavajúceho sa na prírodovednú tému.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Malacochersus tornieri













Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.7.2016 07:46 | 0 komentárov | 3420x


www.aquabooks.cz zoochov.cz