Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Benke Zoltán: Magyarország kígyói „Az üldözött őslakosok“

Z knižnice teraristu

Ochrana biodiverzity a miestnej, domácej herpetofauny je v susednom Maďarsku zákonmi podporované dlhé roky. Dôkazom toho je aj knižka, ktorá vyšla v nakladateľstve Alexandra. Rok vydania nie je v knižke uvedený.
Autor, herpetológ Benke Zoltán, sa domácej herpetofaune venoval celý svoj život, propagoval jej nevšednú druhovú pestrosť, bol popularizátorom herpetológie a napísal trojicu knižiek i množstvo odborných vedeckých prác, ktoré mu vyšli nielen doma, v Maďarsku, ale aj v zahraničí. Narodil sa v Szegede 3.3.1964., zomrel 29.4.2001 v Tiszakerecseny a počas svojho plodného života prispieval do obľúbených chovateľských maďarských novín Kistermelők Lapja. V Maďarsku bol až do svojho skonu, ktorý spôsobilo 13. a 14. uhryznutie samca kobry monoklovej (Naja kaouthia) do ruky a do predlaktia, pokladaný za špecialistu, odborníka na hady. Vo svojom privátnom chove sa zaoberal predovšetkým jedovatými hadmi.



Jeho knižka nesúca vo voľnom preklade názov Hady Maďarska, na 88. stranách čitateľom prináša podrobné, odborné informácie o pestrosti maďarskej herpetofauny.
Prvá kapitola je venovaná hadom a kultúre. Má to byť akýsi predslov pre širokú verejnosť s dôrazom na uvedomenie si, že hady (a nielen oni) sú neodmysliteľnou súčasťou našej prírody. Ich nezmyselné prenasledovanie človekom, tlak na prírodu nemá v našom zmýšľaní svoje opodstatnené miesto, hoci strach z hadov je v človeku ako takom stáročia zakorenený.



Zaujímavý je prehľad druhov hadov Maďarska a ich finančný postih pri zabití. V ňom nachádzame druhy ako napr. Coluber caspius (100 000 Ft.), Vipera berus (10 000 Ft.) či Vipera ursinii (500 000 Ft.), ale aj u nás sa vyskytujúce Natrix tessellata (10 000 Ft.) či Natrix natrix (2 000 Ft.). Tieto ceny ale nie sú aktuálne dnes. Pochádzajú z roku 1993. Po stručnom oboznámení sa s druhovou skladbou hadov žijúcich v Maďarsku sa čitateľ dozvie informácie o evolúcii, anatómii a načrie aj do problematiky vzájomného rozlíšenia jednotlivých druhov hadov.



Nechýba ani podrobný určovací kľúč. Od strany 37. nájdeme podrobný prehľad druhov hadov, ktorý začína Natrix natrix, pokračuje Natrix tessellata, Coronella austriaca, Elaphe (po novom Zamenis) longissima, Coluber caspius, Vipera berus a Vipera ursinii rakosiensis. Každý z týchto druhov je podrobne predstavený a zachytený na mnohých farebných fotografiách, hoci kvalita tlače nie vždy je na dobrej úrovni. Napriek tomu je text po odbornej stránke veľmi dobre a zrozumiteľne napísaný, vďaka čomu čitateľ získa mnoho zaujímavých a podnetných informácií o jednotlivých druhoch hadov žijúcich na území Maďarska.



Záver knižky patrí stručnému prehľadu literatúry, hoci medzi uvedenými prácami nájdeme aj zle prepísaný text (napr. citujem "Bartos, L: Souloje, zmiji. Ziva, 3, 1985, s.109").

Napriek tomu je to knižka, ktorá by mala mať svoje miesto v knižnici teraristu a predovšetkým herpetológa. Veď pár druhov hadov na stránkach knižky spomenutých sa vyskytuje aj na Slovensku.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2016 00:08 | 0 komentárov | 2590x


www.aquabooks.cz zoochov.cz