Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Crocodylus mindorensis vo Viváriu SPU v Nitre

Univerzitné Vivárium Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre len nedávno privítalo veľmi vzácneho obyvateľa terárií. Ide o kriticky ohrozený druh krokodíla filipínskeho (Crocodylus mindorensis). Zároveň je to aj najvzácnejší jedinec, akého doteraz počas 15-ročnej histórie vivária chovali a tiež o priame zapojenie sa do záchranného programu krokodíla filipínskeho formou chovu a prípadného rozmnožovania. Získané mláďa bolo odchované v Krokodílej ZOO Protivín v Českej republike, odkiaľ ho dostali formou deponačnej zmluvy. Trojročná samička v súčasnosti váži asi 3 kilogramy a meria 80 centimetrov, jej rodičia pochádzajú priamo z Filipín.

„Tento endemit z Filipín je sladkovodným druhom, kriticky ohrozeným, vo voľnej prírode žije asi 100 - 150 dospelých rozmnožovania schopných jedincov. Pohlavne dospievajú v trinástich rokoch. Samička dorastá do dĺžky 2 až 2,5 metra, samce sú väčšie v priemere asi 2,5 - 3 m, maximálne 3,5 m. Špecifikom tohto druhu je vnútrodruhová agresívnosť, preto sa jedince počas roka, s výnimkou obdobia párenia, musia chovať samostatne. Podľa našich dostupných informácií sa takýto druh na Slovensku doteraz nechoval. Pokiaľ ide o stupeň ohrozenosti zvierat, práve tento druh je spolu s gaviálom indickým (Gavialis gangeticus) najohrozenejším z čeľade krokodílotvaré. Ide teda o jedného z najohrozenejších jedincov aktuálne chovaných na Slovensku,“ povedal R. Kirchner, vedúci Vivária.

To, že ide o najvzácnejšieho jedinca, akého doteraz počas 15-ročnej histórii fungovania vivária chovali a priame zapojenie sa do záchranného programu krokodíla filipínskeho formou chovu a prípadného rozmnožovania, považuje vedúci vivária za najväčší úspech ich doterajšej činnosti. „Podľa dostupných záznamov v súčasnosti nie je známa žiadna univerzita v Európe, ktorá by sa priamo, t.j. chovom ohrozených druhov podieľala na Európskom záchrannom programe (EEP - European Endangered species Programme),“ uviedol R. Kirchner. Tiež informoval, že jedinec je zapísaný v plemennej knihe Európskeho záchovného programu pre ohrozené druhy živočíchov (EEP).

Chov nebezpečných zvierat, medzi ktoré patrí aj krokodíl filipínsky, zastrešuje zaškolený certifikovaný odborný pracovník.

Zdroj a foto: www.vivarium.estranky.sk a (RCH, uniag.sk)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.7.2016 09:49 | 0 komentárov | 2158x


www.aquabooks.cz zoochov.cz