Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mlok dunajský (Triturus dobrogicus)

(Kiritszescu, 1903) Salamandridae Herpetofauna SR - obojživelníky

Výskyt v územiach eur. významu :

SKUEV0006 Rieka Latorica
SKUEV0064 Bratislavské luhy
SKUEV0085 Dolný háj
SKUEV0090 Dunajské luhy
SKUEV0113 Dlhé lúky
SKUEV0124 Bogdalický vrch
SKUEV0125 Gajarské alúvium Moravy
SKUEV0161 Alúvium Moravy pri Suchohrade
SKUEV0165 Kútsky les
SKUEV0166 Ciglát
SKUEV0168 Horný les
SKUEV0177 Šmolzie
SKUEV0269 Ostrovné lúčky
SKUEV0279 Šúr
SKUEV0311 Kačenky
SKUEV0312 Devínske alúvium Moravy
SKUEV0313 Devínske jazero
SKUEV0314 Rieka Morava
SKUEV0315 Skalické alúvium Moravy

(www.sopsr.sk)

V rámci Slovenska tento druh uprednostňuje nížiny južného a východného územia, pričom vystupuje do 250 m n.m.

V susedných Čechách bol zistený iba v roku 1993 na juhovýchodnej Morave v oblasti sútoku Moravy s Dyjou. Zrejme unikal pozornosti vedcov aj vďaka tomu, že je to najmenší a zároveň aj najštíhlejší zástupca veľkých mlokov, veď veľkosť samičky je do 16 cm. Samčekovia sú ešte o 2 cm menší.

A aby to nestačilo, tak tento druh má aj najkratšie a najštíhlejšie končatiny, ktoré nesú útle telíčko. Chrbát je u mloka dunajského hnedavý až tmavo červenohnedý. V porovnaní s mlokom veľkým má mlok dunajský na bokoch svojho tela menej výraznú bielu krupičku, tmavé škvrny na chrbte a bokoch sú drobnejšie a hustejšie. Brucho je zo všetkých veľkých mlokov u neho najsýtejšie sfarbené, je oranžovo červené s hnedočiernymi škvrnami. Chrbtový hrebeň samčeka vpredu dosahuje až pred úroveň očí. Samička máva na chrbte hrdzavý až načervenalý mediánny prúžok.

Mlok dunajský, Triturus dobrogicus patrí do skupiny veľkých mlokov (komplex Triturus cristatus), z ktorého bol len prednedávnom preradený a povýšený na samostatný druh. To znamená, že pred nedávnom tvoril s mlokom veľkým, Triturus cristatus, jediný druh.

Je vcelku možné, že by bolo vhodné prehodnotiť mnohé populácie mlokov pokladaných doteraz za mloka veľkého (Triturus cristatus). Možno predpokladať, že v týchto prípadoch pôjde aj o „novovyčlenený“ druh mloka dunajského, ktorý má s mlokom veľkým veľmi veľa spoločných čŕt.

Spôsobom života sa mlok dunajský nelíši od mloka veľkého.

Ich aktivita začína s príchodom jarných mesiacov zhruba v marci – apríli. Následne na to dochádza aj k páreniu, ktoré doprevádzajú samčie typické tance.

Znášky vajíčok, či už jednotlivo zabalených do listov vodného rastlinstva alebo prichytených na vodnej vegetácii v menších zhlukoch kladú samičky do konca júna. Po 14 dňoch prichádza na svet malá larvička, ktorá dýcha kyslík rozpustený vo vode. Metamorfóza u nich prebieha po 3 mesiacoch. Larva sa počas vývoja vo vode živý zooplanktónom, ale dospelci dávajú prednosť hmyzu a mäkkýšom.

Na území Slovenska je mlok dunajský (Triturus dobrogicus) ohrozeným druhom.

Text: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Tozi | 11.7.2007 20:03 | 0 komentárov | 7607x


www.aquabooks.cz zoochov.cz