Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Celestichthys margaritatus alebo Danio margaritatus ť

Podľa všetkého akvaristickú odbornú verejnosť čaká a neminie ďalšia zmena vedeckého názvu. Veci totiž prišli s návrhom zmeniť Celestichthys margaritatus na Danio margaritatus.
Ryba, která doteraz v našich nádržiach plávala ako Microrasbora sp. "Galaxy" bola popísaná ako Celestichthys margaritatus TYSONEM ROBERTSEM v roku 2007, rekordných sedem mesiacov po svojom objavení. Ale podľa Tysona bola táto ryba natoľko iná od rodu Danio, že pre ňu vytvoril vlastný rod Celestichthys.
Podľa posledných výskumov, ktoré urobil KEVIN CONWAY, WEI-JEN CHEN a RICHARD MAYDEN z Univerzity Saint Louis predkladajú však dôkazy, ktoré do tejto veci vrhajú nové svetlo.
Síce uznávajú, že v širšom koncepte je možné považovať Celestichthys (spolu s Danio erythromicron) za sesterskú skupinu k rodu Danio, ale takýto postup len zbytočne zvyšuje počet rodových mien v čeľadi Cyprinidae a Celestichthys ďalej považujú za synonymum Dania.
Títo vedci preto urobili detailnú analýzu kostí C. margaritatus a porovnali ju s kostrovými štruktúrami ďalších príbuzných rýb. Urobili aj dodatočnú štúdiu DNA 31 razborovitých rýb a s piatimi druhmi rýb rodu Danio.
Práve tieto metódy boli dôkazom, že C. margaritatus je blízky príbuzný Dania erythromicron.

Foto: www.my-fish.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.3.2008 05:38 | 0 komentárov | 3965x


www.aquabooks.cz zoochov.cz