Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Revízia rodu Trachylepis (Sauria: Scincidae) z Guinejského zálivu a popis nových druhov rodu

Rod Trachylepis, obývajúci ostrovy Guinejského zálivu pozostáva z druhov ako sú Trachylepis maculilabris, T. affinis, T. adamastor a T. ozorii. Na základe vykonanej revízie celého rodu vedci popísali hneď dva nové druhy. Ide o Trachylepis thomensis sp. nov., endemický druh ostrova São Tomé Island a Rolas Islet a Trachylepis principensis sp. nov., endemit z ostrova Príncipe Island. Fylogenetická analýza s využitím mitochondriálnych génov 16S ukazuje, že oba nové druhy sú geneticky rozdielne a vzájomne monofyletické. Morfologické údaje potvrdzujú zhodné fenotypové rozdiely medzi týmito dvoma ostrovnými druhmi. Tieto nálezy nových druhov zvýšili počet známych druhov rodu Trachylepis na päť, z ktorých štyri druhy sú endemické, hoci fylogenetické vzťahy druhu T. adamastor a T. ozorii zostávajú neznáme a vyžadujú ďalšie skúmanie.


Trachylepis principensis Ceríaco, Marques & Bauer, 2016

Luis M. P. Ceríaco, Mariana P. Marques and Aaron M. Bauer. 2016. A Review of the Genus Trachylepis (Sauria: Scincidae) from the Gulf of Guinea, with Descriptions of Two New Species in the Trachylepis maculilabris (Gray, 1845) Species Complex.
Zootaxa. 4109(3).

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.5.2016 09:25 | 0 komentárov | 1913x


www.aquabooks.cz zoochov.cz