Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sir David Attenborough má 8.mája 90 rokov

Známy britský moderátor, filmár a prírodovedec sir David Attenborough je už cez šesť desaťročí popularizátorom prírodných vied a známym sprievodcom svetom zvierat a rastlín. Renomé si získal medzi odborníkmi aj laickými televíznymi divákmi. V známosť vošiel napríklad svojimi dokumentárnymi cyklami na stanici BBC Modrá planéta či Život na Zemi. Attenborough, ktorý v nedeľu 8. mája oslávi 90. narodeniny, je známym zástancom evolúcie.
 
"Kamkoľvek som sa pozrel, šokovali ma podivuhodné tvary a farby, na ktoré som vôbec nebol pripravený. Z takej nádhery a plodnosti, ktorými príroda hýrila, som sa nikdy nespamätal," povedal k svojej vôbec prvej návšteve západnej Afriky. Attenborough si vždy vedel vyhľadať tých pravých odborníkov, spolupracovať s nimi a spopularizovať ich poznatky tak, aby to bolo príťažlivé aj pre laikov. Jeho reláciám nechýba prepracovaný scenár ani vtipný a vecný komentár.

Dokladom toho je divácka obľuba dokumentárnych sérií a filmov ako napríklad Život na Zemi (1979), Živá planéta (1984), Zázraky života (1990), Life in the Freezer (1993), Súkromný život rastlín (1995), Vtáčie svet (1998), Modrá planéta (2001), Život cicavcov (2002), Planéta Zem (2006), Afrika (2013) alebo Triumf stavovcov (2013). Attenborough filmy často doprevádza aj obľúbenými rovnomenným knihami, niektoré z nich vyšli koncom 80. rokov aj v bývalom Československu.

Jeho kariéra je spätá s televíznou stanicou BBC, kam nastúpil v roku 1952. O dva roky neskôr začal točiť prírodovedné seriály. V BBC sa venoval aj rozhlasovému vysielaniu o politike, archeologickým sprievodcom, poviedkam či náboženským programom. V roku 1965 začala vysielať BBC Two, na ktorej riadení sa Attenborough podieľal. Má okrem iného zásluhu na rozšírení Monty Pythonova lietajúceho cirkusu do sveta. V roku 1969 bol menovaný programovým riaditeľom oboch staníc BBC.

David Frederick Attenborough sa narodil 8. mája 1926 v Londýne ako prostredný z troch synov rektora Leicesterskej univerzity. Jeho rodičia za druhej svetovej vojny adoptovali dve židovské dievčatá z Európy. David sa od detstva zaujímal o zvieratá a tiež sa im celý život - s výnimkou dvoch povojnových rokov, kedy slúžil u kráľovského loďstva - profesionálne venoval. Vyštudoval geológiu a zoológiu v Cambridgi. V roku 1983 sa stal členom britskej Kráľovskej spoločnosti pre ochranu prírody.

Attenborough, ktorý pri práci využíva aj najmodernejšie technológie, získal za svoju prácu rad čestných titulov a ocenení, okrem iného Descartesova cenu za popularizáciu vedy. V roku 1985 bol povýšený do šľachtického stavu. Jeho menom bolo pomenovaných niekoľko živočíšnych alebo rastlinných druhov, napríklad novoobjavený druh austrálskeho pavúkovca (Prethopalpus attenboroughi), mamutia mäsožravá rastlina (Nepenthes attenboroughii) alebo vyhynutá ryba Materpiscis attenboroughi, ktorá žila pred 380 miliónmi rokov.

Attenborough je vdovcom, s manželkou Jane Elizabeth žil v rokoch 1950 až 1997. Narodili sa im dve deti - Robert a Susan. Jeho starším bratom bol známy režisér, herec a producent Richard Attenborough, ktorý zomrel v roku 2014 vo veku 90 rokov. Jeho doménou boli výpravné životopisné a vojnové snímky. Najviac sa preslávil monumentálny osmioscarovou epopejou Gándhí, ďalej nakrútil filmy Mladý Winston, Volanie slobody, Chaplin, Krajina tieňov či Láska a vojna.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.5.2016 17:03 | 0 komentárov | 2052x


www.aquabooks.cz zoochov.cz