Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Botanická záhrada pod Tatrami privíta návštevníkov

Expozícia tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici prezentuje vzácne druhy flóry bez toho, aby návštevníci našich veľhôr museli vystúpiť do vysokohorského prostredia. Od 6. mája sa v botanickej záhrade predstaví takmer 300 bylín a drevín, vrátane rastlinstva podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú na ploche takmer troch hektárov v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach. Po prvýkrát si záhradu budú môcť prostredníctvom informačného panela v Braillovom písme a interaktívneho panela s reliéfmi rastlín prezrieť aj zrakovo hendikepovaní návštevníci. Okrem nových výdrev na okrajoch chodníkov zo smrekovcovej žrďoviny a spevneného povrchu celej siete chodníkov kamennou drvinou, pribudli pri vstupe do záhrady dva informačné panely s mapkou a popisom areálu vrátane jednotlivých biotopov v slovenčine, nemčine a angličtine. Jednotlivé druhy rastlín a stromov majú nové drevené menovky s odbornými názvami v slovenčine a latinčine. Okrem toho návštevníci pri vstupe dostanú informačnú brožúru, ktorá je plná farebných fotografií tatranskej kveteny pestovanej v botanickej záhrade. Tieto novinky v botanickej záhrade pribudli vďaka Základnej organizácii Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Vysoké Tatry, ktorá na projekt Rekonštrukcia a inovácia náučnej lokality Expozícia tatranskej prírody získala finančnú podporu z Environmentálneho fondu Slovenskej republiky.

V záujme ochrany prírody si milovníci skalničiek môžu sadenice a semená tatranských rastlín a drevín kúpiť priamo v botanickej záhrade. Expozícia tatranskej prírody bude otvorená 133 dní, od 6. mája do 18. septembra denne.

Foto: www.vilajavorinka.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.5.2016 07:59 | 0 komentárov | 2136x


www.aquabooks.cz zoochov.cz