Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sihoť ako prírodná rezervácia? Je to požiadavka ochranárov

Environmentálni aktivisti, organizátori a účastníci podujatia Víkend (nielen) pre Sihoť sú presvedčení, že dlhodobú ochranu ostrova zabezpečí iba jeho vyhlásenie za prírodnú rezerváciu a vytvorenie Národného parku Podunajsko pod správou odbornej organizácie Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.


S touto výzvou sa listom obrátili na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a tiež na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Aktivisti v liste upozornili, že prírodné zdroje v bratislavských lesoch sú ohrozené nielen v prípade ostrova Sihoť. Vyjadrili preto protest aj proti ťažbe v ďalších lesných oblastiach na území a v okolí Bratislavy.

"Žiadame MŽP, aby vyhlásilo prírodné rezervácie pri vodných zdrojoch v lesoch v oblasti Sihoť, Pečniansky les a Ostrovné lúčky a aby na území dunajských luhov a priľahlých chránených územiach vyhlásilo Národný park Podunajsko," uviedli v liste signatári výzvy, medzi ktorými je podpísaný aj bývalý poslanec Národnej rady SR Mikuláš Huba, poslankyňa mestského zastupiteľstva Bratislavy Elena Pätoprstá, Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK či Simona Barborjak, predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Hrad Slavín.

Aktivisti taktiež vyzvali primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby aktívne ako šéf bratislavskej samosprávy vstúpil do konaní o plánoch na ťažbu dreva v rokoch 2016-2025 v rámci lesov na území Bratislavy a požiadal o vylúčenie ťažby v chránených územiach. "Rovnako ho vyzývame, aby sa zasadil o prinavrátenie štatútu lesov osobitného určenia tým lesom, ktorým bol Lesmi SR odobratý v roku 2015 a zmenený na hospodárske lesy," uviedli aktivisti.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.4.2016 19:36 | 0 komentárov | 2267x


www.aquabooks.cz zoochov.cz