Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aj morské korytnačky potrebujú našu pomoc

Vivaristika v sieti

Na našej planéte ich žije viac než 350 druhov. Za milióny rokov osídlili súš, sladké vody, ale aj moria a oceány. Zažili rozkvet i pád éry dinosaurov a aj postupné formovanie súčasnej podoby našej planéty. Prežili aj príchod človeka. Tej bytosti, ktorá ich v súčasnosti decimuje v nepredstaviteľných množstvách. Akoby jediným cieľom snaženia človeka bolo (nielen) korytnačky zjesť, vyvraždiť či inak vymazať z tohto sveta. Treba ale uviesť, že aj medzi človekom sa nájde pár bytostí, ktoré idú opačným trendom. Snažia sa všemožne pomáhať korytnačkám v ich neľahkom boji. Boji o prežitie. Tak sa deje v Európe, Amerike, Austrálii, ale v iných končinách našej Zeme je problematika ochrany biodiverzity života ako takého buď komplikovaná alebo prakticky v „plienkach“. Dôvodov je hneď niekoľko. O tom by mohla rozprávať mladá biologička Mgr. Hana Svobodová, ktorá od roku 2010 pôsobí v Indonézii. Je absolventkou Katedry ekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Prahe.
Za svoj životný cieľ si vybrala aktívnu ochranu morských korytnačiek, ktorých sa v Indonézii vyskytuje 6 druhov z celkového počtu 7. V Indonézii sa rozmnožujú štyri druhy z nich. Ale vplyvom tlaku človeka na ich populáciu sa ich stav neustále zmenšuje. Nekontrolovateľným nelegálnym plienením liahnisk a zberom nakladených vajec, ich predajom a predajom korytnačiny či nevkusne preparovanými korytnačkami na strane jednej a nikdy nekončiacim neúnavným presviedčaním turistov i domácich obyvateľov o tom, že najkrajšia korytnačka je živá a potrebuje našu aktívnu ochranu a pomoc. Je to ako boj s veternými mlynmi v podaní novodobého Don Kichota.





Snaženie Hany Svobodovej nezostáva iba v Indonézii. Aktívne sa do neho snaží zapojiť celý svet. Pomocou ciest za odbornou i laickou verejnosťou po celom svete, pomocou médií, výstav, prednášok (kontakt na Hanu Svobodovú v prípade záujmu o pripravenie a realizáciu výstavy či prednášky o morských korytnačkách je hanka.sauria@seznam.cz), sociálnych sietí ako je napr. Facebook: http://www.facebook.com/pages/morskezelvycz/607230715971714ťref=ts&fref=ts), či webe. Vďaka tomu vznikla webová stránka, ktorá je na svete už 4 roky. Jej prioritným cieľom je zvýšiť povedomie širokej verejnosti v otázkach okolo morských korytnačiek, ich ohrození a ochrane i spôsobe, ako týmto nesmierne zaujímavým tvorom pomôcť. A aktívne možno pomôcť aj zo stredu Európy, kde ako „suchozemci“ máme zdanlivý dojem, že Indonézia a problém okolo morských korytnačiek je nám nesmierne vzdialený a nás sa netýka. Hlavným cieľom projektu, ktorým sa Hana v Indonézii venuje, je pomôcť zefektívniť tamojšiu ochranu morských korytnačiek a redukovať nelegálny predaj produktov z korytnačiek a teda aj vajec určených ku konzumácii a korytnačiny, z ktorej sa vyrábajú hlavne šperky.







„Do Indonésie jezdím už od roku 2010, kdy jsem zde studovala indonéštinu – znalost místního jazyka je pro pomoc s ochranou místní přírody klíčová. Nejdříve jsem pak v želvích centrech na Sumatře, Jávě a na Borneu působila jako dobrovolník, v březnu roku 2014 jsem na Borneu začala pracovat jako odborný poradce pro společnost Turtle foundation (Konservasi Biota Laut Berau)“, prezradila o svojej misii Hana Svobodová. Ale jej aktivity sa nesústredia len na Indonéziu. Pozadu jej záujmu nie je ani domovská Česká republika.



„V ČR se snažím zvýšit informovanost veřejnosti o situaci mořských želv, o příčinách ohrožení těchto vzácných plazů a o možnostech minimalizace negativních vlivů jednotlivce (zejména návštěvníka tropických oblastí) na ubývání populací těchto zvířat (např. NEjezením želvích vajíček, NEkupováním produktů z želvoviny atd.)“, dodáva Hana Svobodová. O tejto problematike pripravuje populárno-náučné prednášky na školách, na univerzitách, v knižniciach, informačných centrách a publikuje množstvo článkov. Po ČR prebiehajú výstavy fotografií, ktoré približujú osud morských korytnačiek. No aj Hana súhlasí s tým, že s ochranou živej prírody treba začať od detských rôčkov a tak pre deti vytvorila pexeso a doskovú hru s tematikou ochranny morských korytnačiek. A toto všetko zreteľne a hmatateľne sa pretavilo aj v náplni webovej stránky www.morskezelvy.cz.



Je to jednoduchá a pritom podnetnými, zaujímavými informáciami naplnená stránka v aj pre nás dostupnom jazyku (čeština). Na titulnej stránke sa čitateľ dozvie zaujímavé akcie a informácie (napr. o tom, že pri návšteve Derawanu by mal ako turista vyhľadávať iba tie podniky, ktoré vlastnia certifikát Turtle friendly shop a nepredávajú korytnačinu. Na hornej lište sa pred zrakom návštevníka webu objavujú informácie o tom, prečo a čím sú bezprostredne ohrozené morské druhy korytnačiek a aké sú možnosti napraviť túto nelichotivú situáciu. Podnetnou a nemenej zaujímavou témou pre turistov cestujúcich do Indonézie sú informácie o dobrých, ale aj zlých centrách na ochranu korytnačiek. A to bez akejkoľvek servítky. V obsahu www.morskezelvy.cz si záujemca nájde aj množstvo informácií o životnom cykle morských korytnačiek a mnoho údajov o jednotlivých druhoch týchto tvorov. Nechýba ani pútavo písaný Zpravodaj, z ktorého sa čitateľ dozvie o neľahkej situácii pri boji o každú jednu korytnačku a aj o cieľoch záchranného projektu. V kalendári si záujemca nájde prehľadne zoradené všetky akcie, či už uskutočnené alebo tie, ktoré sa pripravujú, na ktorých sa Hana Svobodová a jej kolegovia zúčastnia.

Ich cesta nie je jednoduchá. Podobne, ako je tomu u samíc kariet či iných morských korytnačiek, ktoré ako jediné vystupujú na súš v snahe pokračovať v boji o prežitie vlastného druhu. Vďaka človeku akoby márnom boji. No sú ľudia, ktorí práve týmto úžasným tvorom, akými sú nielen morské korytnačky, aktívne a všemožne pomáhajú. Ich úsilie možno zhliadnuť aj v galérii na www.morskezelvy.cz. Mojím osobným prianím je, aby takýchto ľudí bolo čoraz viac. Alebo, čo znie priam utopisticky, aby človek nemusel nikdy bojovať za záchranu žiadneho živého tvora. Pretože to jednoducho nebude treba a človek ako mysliaci tvor si konečne uvedomí, že naša planéta Zem je len jedna...



Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.4.2016 13:53 | 0 komentárov | 7722x


www.aquabooks.cz zoochov.cz