Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mlok bodkovaný (Lissotriton vulgaris)

Salamandridae (Linnaeus, 1758) Herpetofauna SR - obojživelníky

Je to náš vari najrozšírenejší druh mloka, ktorý pred časom niesol názov mlok obyčajný.
Na území Slovenska žije poddruh mloka bodkovaného stredoeurópskeho (Lissotriton vulgaris vulgaris).

Až na skutočne malé výnimky obýva celé územie Slovenska od nížin po pahorkatiny, pričom niekedy vystupuje až do výšky 1000 m n. m. Už od 700 m n. m. je jeho výskyt vzácny.

Samčeky dosahujú maximálnu veľkosť 10 cm, samičky sú ale menšie. Sfarbenie je u tohto druhu veľmi premenlivé. Chrbát a boky sú svetlo žltohnedé až hnedosivé, brušná spodná strana je belavá až oranžová. Ak je svetlejšia, ťahá sa niekedy jej stredom rôzne široký oranžový pruh. Počas vodnej fáze (obdobie rozmnožovania) má samček vysoký plytko zúbkovaný až vlnitý hrebeň, ktorý sa ťahá bez prerušenia od hlavy až po špičku chvostu a pokračuje aj na spodnej strane chvostu, kde sa nachádza modrastý pruh. Samčeky na svojom tele nesú jasne ohraničené oválne tmavé škvrnky, ktoré na bokoch hlavy splývajú do dvoch tmavo pozdĺžnych pruhov, pričom horný z nich vedie cez oko. Samičky majú na svojom tele len nevýrazné tmavé bodky, ktoré niekedy môžu úplne chýbať. Po skončení obdobia rozmnožovania a prechodu na suchozemský spôsob života často zmiznú tmavé škvrnky a sfarbenie tela sa zmení na celkovo svetlejšie.

Lissotriton vulgaris preferuje viac otvorenejšie plochy v nižších polohách. Prezimuje na súši vo vhodných úkrytoch. Aktivita u neho začína v marci – apríli a vrcholí v apríli až júni.

Kladenie vajíčok nastáva 2-4 týždne o oplodnení (do júla). K metamorfóze lariev dochádza po viac než 2 mesiacoch v júni až septembri, pričom ich veľkosť dosahuje 3-5,5 cm. Aktivita ustáva v októbri až novembri.
Dožívajú sa 8-10 rokov.

Počas obdobia rozmnožovania sa živia rozličnými vodnými malými bezstavovcami a ich larvami, na súši lovia drobné členovce.

Mlok bodkovaný zatiaľ prežíva aj v človekom silno pozmenenej krajine. Populačná hustota na niektorých miestach môže dosahovať i 1000 jedincov/ha. Ale na druhej strane na mnohých lokalitách dochádza k silnému úbytku. V súvislosti s fragmentáciou krajiny dochádza k rozpadu pôvodnej súvislej populácii do menších lokálnych populácií a k ich postupnej izolácii.
Na Slovensku je hodnotený ako zraniteľný druh.

Text: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Tozi | 11.7.2007 20:00 | 0 komentárov | 35894x


www.aquabooks.cz zoochov.cz