Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Corydoras eversi - nový druh rodu Corydoras Lacépède, 1803 (Siluriformes: Callichthyidae)

Domovinou novo popísaného druhu Corydoras eversi Tencatt & Britto, 2016 je povodie rieky rio Araguaia (typová lokalita druhu) a Goiás v Brazílii. Tento druh, tak nápodobný s druhom Corydoras araguaiaensis, niesol doposiaľ označenie ako Corydoras sp. "Guarana". Boky tela má husto pokryté nepravidelnými čiernymi škvrnami; ventrálny povrch tela je pritom husto pokrytý relatívne dobre vyvinutými doštičkami.
Jedince tohto druhu boli ulovené v rýchlo tečúcom prúde vody, ktorej dno tvoril piesok. Po vylovení boli ryby svetlo oranžovej farby. Toto sfarbenie, pri dodržaní vhodných podmienok, je stále aj v akváriu. Na odchytovej lokalite nebol zaznamenaný iný druh rodu Corydoras, ktorý by sa sfarbením, ako je to zvykom, ponášal na C. eversi. Druhový názov tohto nového druhu nesie meno významného akvaristu a milovníka rodu Corydoras, ktorým je Hans-Georg Evers. Ten odchytil aj prvé jedince tohto druhu.


Corydoras eversi Tencatt & Britto, 2016, 370 mm SL

Luiz Fernando Caserta Tencatt and Marcelo Ribeiro de Britto. 2016. A New Corydoras Lacépède, 1803 (Siluriformes: Callichthyidae) from the rio Araguaia basin, Brazil, with comments about Corydoras araguaiaensis Sands, 1990. Neotropical Ichthyology. 14(1): e150062.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.3.2016 07:44 | 0 komentárov | 2628x


www.aquabooks.cz zoochov.cz