Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Amaralia oviraptor - nový druh rodu Amaralia (Siluriformes: Aspredinidae) z Paraná-Paraguaj

Amaralia oviraptor Friel & Carvalho, 2016 bol vedecky popísaný z povodia Paraná-Paraguaj v strednej a západnej Brazílii, okrem toho obýva rieku Paraguaj v severnej Argentíne. Je zaujímavé, že jeho výskyt nebol potvrdený v rieke Uruguay v Paraná.
Amaralia oviraptor sa ponáša na príbuzný druh Amaralia hypsiura, ale od neho sa odlišuje mnohými morfologickými prvkami. Jeho druhový názov odzrkadľuje potravný návyk druhu. Ten sa živí aj ikrami (a to aj v pokročilom štádiu vývoja) iných druhov sumcovitých rýb. Poukazuje na to aj práca (Friel, 1994, Roberts, 2015), ktorá vychádzala z pitvy 23 jedincov tohto rodu (17 A. hypsiura a šesťA. oviraptor). Žalúdok siedmych z týchto jedincov (šesť samíc a jeden samec) obsahoval množstvo vajíčok, vyvíjajúcich sa embryí s najväčšou pravdepodobnosťou zástupcov Loricariidae. Jeden samec mal v žalúdku zbytky jedinca čeľade Scolopacidae, a zvyšných 15 jedincov (sedem samíc a osem samcov) malo prázdne žalúdky. Tieto pozorovania sa výrazne líšia od zdokumentovaných potravných návykov iných druhov rodu, kde obsah žalúdku zvyčajne obsahuje určité množstvo organických látok spolu s rôznymi vodnými a suchozemskými zástupcami hmyzu.


Amaralia oviraptor Friel & Carvalho, 2016, paratyp, 108 mm SL


Amaralia oviraptor, MZUSP 4423, holotyp, 68 mm SL
Brazília, Mato Grosso, Santo Antônio do Leverger municipality, rio Cuiabá.

John P. Friel and Tiago P. Carvalho. 2016. A New Species of Amaralia Fowler (Siluriformes: Aspredinidae) from the Paraná-Paraguay River Basin. Zootaxa. 4088(4)

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.3.2016 10:40 | 0 komentárov | 2494x


www.aquabooks.cz zoochov.cz