Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

MŽP Českej republiky prišlo s návrhom, ako zabrániť zmene biodiverzity

Návrh stratégie, ktorá by mala zabrániť ďalšiemu úbytku rastlín a zvierat z českej krajiny, chce v stredu predložiť vláde Ministerstvo životného prostredia ČR. Dokument o ochrane biodiverzity ČR má platiť do roku 2025. Opatrenia, ktoré navrhuje, sú ale podľa Hnutia Dúha bezzubé, pretože Ministerstvo pre miestny rozvoj zmietlo zo stola dôležitú časť o ochrane prirodzených procesov a divočiny. Pritom v Českej republike nie je doteraz spracovaná podrobná analýza, ktorá by vyčíslila finančné straty spôsobené úbytkom biodiverzity. Predložená stratégia je teda prvým vládnym dokumentom, ktorý stanovuje konkrétne ciele a ich zhodnotenie na národnej úrovni. Očakáva sa, že vďaka tomu sa budú môcť presnejšie vyčísliť aj ekonomické straty.

Biodiverzita čiže rozmanitosť prírody sa znižuje v celej Európe a podľa odhadov môže spôsobiť mnohomiliardové straty v európskej ekonomike. Z územia ČR už zmizli populácie niektorých druhov, ďalšie sú kriticky ohrozené, ako napríklad syseľ obyčajný, ale aj ďalšie druhy. Celkovo ubúda miest, kde môžu vedľa človeka nerušene existovať vzácne rastliny a živočíchy. Klesajú aj počty vtákov, najmä v lesoch a na poliach. Spôsobili to napríklad meliorácie, narovnanie korýt riek a potokov, stavby hatí, väčšie hnojenie, intenzívny chov rýb alebo hustejšia sieť ciest.

Dokument MŽP ČR vytýčil na 70 cieľov a navrhuje cez 120 opatrenia, aby sa okrem iného obmedzilo šírenie inváznych druhov a intenzívne hospodárenie v krajine a naopak sa zvýšila ochrana vzácnych rastlín a zvierat aj miest, kde sa vyskytujú. Ako uvádza analýza MŽP ČR, Európska komisia má k dispozícii komplexnú analýzu ekonomických rizík spojených so stratami európskej biodiverzity. Ak sa podľa nej nebudú riešiť, môže každoročne do roku 2020 spôsobiť európskej ekonomike straty v objeme 50 miliárd eur.

Ekologickí aktivisti poukazujú na to, že divoká príroda zaujíma v ČR už len 0,3 percenta celkovej plochy štátu a práve tieto územia sú kľúčovou podmienkou pre život mnohých vzácnych rastlín a živočíchov, ako sú vracajúce sa rysy či vlci.

Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.3.2016 08:38 | 0 komentárov | 2423x


www.aquabooks.cz zoochov.cz