Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prípadov nelegálneho dovozu chránených rastlín a živočíchov je stále dosť

Colníci zaznamenali vlani viacero tovarov podliehajúcich medzinárodnému dohovoru CITES, ktorým chýbali platné dokumenty potrebné na dovoz. Zadržané chránené rastliny, či živočíchy zväčša zostanú vlastníctvom štátu. Dohovor má dostať pod kontrolu svetový obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín.

Finančná správa evidovala 13 prípadov nelegálneho dovozu. Z toho tri na colnom úrade v Žiline. Išlo o pánske čižmy, ktorých časť zvršku bola zhotovená z pytóna, vypracovanú kožu a o štyri kusy zubov z medveďa čierneho a jeden exemplár kaktusu Stetsonia coryne. Ich cena predstavovala 2300 eur.

Colníci z Banskej Bystrice objavili tri zásielky, v ktorých boli koralovce a viacero druhov kaktusov. V štyroch zásielkach zaistených v Bratislave sa nachádzal mobilný telefón potiahnutý kožou z pytóna, výživové doplnky, ktoré obsahovali časti z chráneného kaktusu z rodu Hoodia a doštičky z koralu. Tie nemali povolenie na dovoz.

Ako upozornila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, poštové zásielky nie sú jediným spôsobom, akým sa ľudia snažia chránené rastliny a živočíchy alebo výrobky z nich prepašovať na Slovensko. Na bratislavskom letisku evidovali v minulom roku tri prípady. Istý Bratislavčan mal v batožine po návrate z Dubaja 27 neživých exemplárov koralov. Takisto to bolo pri Rakúšanovi, ktorý priletel z rovnakej destinácie. Najväčší kontraband objavili v novembri, keď sa istý muž snažil prepašovať 86 kusov koralov. Aj on cestoval z Dubaja.

Foto: www.pixabay.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.3.2016 21:15 | 0 komentárov | 1643x


www.aquabooks.cz zoochov.cz