Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Stavba jednoduchých terárii pre mravce

Prichádza jar a s tým spojené aktivity. Pre nás teraristov-myrmekológov je to čas, na ktorý sa všetci tešíme, pretože sa nám príroda vonku prebúdza a tak s radosťou vychádzame do prírody a snažíme sa uloviť nejaké tie kolónie mravcov. Nie je lepší čas kedy s chovom mravcom začať, ako je jar, pretože kolónie a kráľovné sú v tomto obdobi ľahko dostupné. Poďme si teda objasniť stavby jednoduchých terárii pre tento krásny spoločenský hmyz.
Predstavím vám dva základne typy terárii a to sú:

prírodné terárium vytvorené v akváriu
a
druhý typ je klasické ytongové formikárium.

Pustime sa teda do toho.

JEDNODUCHÉ YTONGOVÉ FORMIKÁRIUM:

Ako prvé si teda objasníme výrobu klasického ytongového terárka. Jeho výroba je jednoduchá.

Potrebujeme:
tehlu ytong (600x300x150/75 mm ; cena: 30-40Sk) , potom gumenú priesvitnú hadičku asi 20cm (vnútorný priemer asi 0,8cm) , kus skla podľa veľkosti formikária , plastový box na potraviny (cca 30x20x20 cm) , prívod vody a náradie.



(ytongový kváder)

Všetko si pekne nachystáme a pustíme sa do roboty. Ako prvé samotný ytong osprchujeme vo vani. Ytong tak trošku zmäkne a aspoň sa nebude z neho prášiť – suchý ytong dokáže narobiť dosť neporiadku ak s ním pracujete u seba doma.



(sprchovanie tehly, na dno vane dáme handru aby sme vaňu nepoškriabali, sprchujeme asi minútu prúdom horúcej vody)


Tehlu máme vlhkú a tak si ju môžeme bezpečne preniesť na pracovisko. Položíme ju ležato a začneme premeriavať a kresliť naň ceruzkou značky, ktoré budú naznačovať polohu skla a iných zariadení.



Ako je vidieť na obrázku, sklo (čierny obdĺžnik) prekrýva zo všetkých strán samotné hniezdo (červený obdĺžnik) z každej strany aspoň vo vzdialenosti 2-3cm. Tým zaručíme, že mravce zo samotného hniezda neutečú a budú nútení vychádzať umelo vytvoreným vchodom.

Čiary ceruzky majú tendenciu po šúchaní rukou po tehle miznúť a tak ihneď začneme obtĺkať nakreslené čiary kladivkom a plochým skrutkovačom alebo podobným nástrojom.



Ak dokončíme túto zdĺhavú a na zápästie namáhavú činnosť, začneme vytĺkať vnútrajšky komôr a chodieb, ktoré sa presne vybíjajú podľa vytĺkaných čiar, ktoré sme tam spravili pred chvíľou.



Musíme si dať poriadny pozor aby sme neodstránili náhodou i priečky hniezda, ale iba tie časti, ktoré sme v pláne odstránenia mali. S plochým skrutkovačom po tomto procese vyhladíme okraje a dná komôr a chodieb, pričom ytong zoškrabávame do požadovanej hĺbky hniezda.



Počas tohto procesu taktiež vytvoríme rôzne úpravy ako sú napr. vyhladzovanie hrán terária a vytvorenie vchodov do samotného hniezda. Taktiež popracujeme na nádržke pre vodu, ktorou som na rozložení označil modrým obdĺžnikom. Slúži na to, aby udržala chvíľu vodu počas vlhčenia ytong v oblasti hniezda. Po naliatí vody sa totiž voda rozplynie pomedzi sklo terária a ytongu a tým pádom vytvorí vlhký vzduch v celom hniezde a zabezpečí tak rovnomerné vlhčenie tehly. Táto „jama“ v tehle by mala byť hlboká asi 4 cm.



Vchod do hniezda vytvoríme pomocou skrutkovača jemne , pretože ytong má tendenciu praskať!!! – tým by ste pokazili celú robotu. Do tohto otvoru by mala presne pasovať hadička napevno. Ale podotýkam vážne presne pretože mravce sú dostatočne inteligentné aby si našli cestičku i cez tú najmenšiu škáru, v prípade potreby môžete pre istotu okolie hadičky vyplniť silikónom.

Po tomto procese tehlu opäť osprchujeme. Háčik je v tom, že keď sa ytong namočí, sú na ňom vidieť všetky kazy vytvorené opracúvaním.



Teraz je už terárium pripravené a môžeme hniezdo prikryť sklom. Napojíme hadičky, ktorých druhé konce zapojíme na plastové boxy (arény). Tam si mravce budú chodiť pre potravu a vynášať smeti. Vrchné 2-3 cm arény natrieme detským olejom, ropou alebo najlepšie tekutým teflónom (PTFE). To nám zaručí že mravce nebudú vyliezať. Ak ste pesimistický typ, môžete celú arénu prikryť sklom.



(hadička spájajúca hniezdo s arénou, východ z terária môže byť vytvorený taktiež z boku tehly, čo je dokonca lepšia voľba)

Obrázok presunu veľkej kolónie zo starého terária do nového.



Výhodou tohto terária je to, že nie je nákladné na výrobu a taktiež je vhodné pre veľa druhov mravcov, prevažne suchomilnejších druhov. Okrem toho tam môžeme manuálne dodávať vodu a tým pádom regulovať vlhkosť v hniezde čo sa osvedčuje najmä u exotických druhoch.
Odporúčam ho každému začiatočníkovi a ako druh vhodný pre tento typ by som vybral Camponotus ligniperda. Ide o náš slovenský druh a patrí k najväčším v Európe. Rozmery komôr a chodieb pre tento druh sú: komôrka priemer 3-4 cm a hĺbka 10-12mm, chodba 1x1 cm.

FORMIKÁRIUM V AKVÁRIU:

Formikárium v akváriu je presne to isté čo zmeňovaný model predstavený v prvej časti článku, avšak na prírodný spôsob. Zrekapitulujem teda výrobu samotného ytongu ktorý budeme potrebovať.



odpílime kus tehly, približne rovnaký ako kratšia strana akvária



načrtneme komôrky a chodby približne 3cm od okraja každej strany tehly



obijeme načrtnuté čiary do hĺbky asi 0,5 cm



povytĺkame kusy medzi obtĺknutými čiarami



vyhladíme a osprchujeme



v najvrchnejšej komôrke vyvŕtame dieru cez celú tehlu (šírka diery: max 1cm)

A teraz ide do najhlavnejšie, vložíme tehlu presne do terária tak, aby medzi sklom a tehlou nebola žiadna medzera.



Ak všetko sedí, upravíme terén tak , aby sme použili materiály v ktorých si mravce nedokážu vytvoriť hniezdo!... nechceme predsa aby sa nasťahovali inde, keď ich chceme mať v našom ytongu.
Na vytvorenie terénu používam akvaristickú vatu ktorú následne prikryjem vrstvou hrubozrnného štrku.





Na túto vrstvu už teraz môžeme dať ľubovoľnú okrasnú vrstvu, napríklad ja som použil drevo, záhradnú zeminu a biely akvaristický štrk.









Do zeminy nasadíme nejaké tie kaktusy prípadne rastliny ktorým stačí menšia vrstva zeme. Ja osobne sadím rôzne bylinky, osvedčila sa malá trávička alebo žerucha. Taktiež do štrku môžete nasadiť tylandsie.
Takisto vrchné okraje stien terária namažeme ropou, detským olejom alebo najlepšie PTFE (tekutý teflon). Dostatočné vyhrievanie je zabezpečené žiarivkou. Rastlinky polievame rosením a hniezdo vlhčíme každý 4. deň tak, že medzi stenou akvária a tehly vstrekneme trochu vody.

Prajem Vám veľa radostných chvíľ s novým teráriom :)

Autor a Foto: Skippy

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.1.2008 16:21 | 4 komentáre | 14263x


www.aquabooks.cz zoochov.cz