Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dvojica nových druhov škorpiónov rodu Chaneke z Mexika

Veľkosťou veľmi malé druhy škorpiónov sú často neformálne označované ako "mikro". Mnohé z týchto druhov unikali pozornosti vzhľadom na svoju veľkosť a obývaný biotop (napr. hrabanka). Moderné techniky v posledných rokoch využívajúce UV svetlo odhalili mnoho z týchto malých a vzácnych druhov.

František Kovařík so spolupracovníkmi nedávno opísal dva nové druhy rodu Chaneke Francke, Teruel a Santibanez-Lopez, 2014 (Buthidae) z Mexika. Ide o

Chaneke baldazoi Kovarik, Teruel & Lowe, 2016

Chaneke hofereki Kovarik, Teruel & Lowe, 2016



Oba druhy sa vyskytujú v štáte Oaxaca v južnom Mexiku: Druh Chaneke hofereki sp. n. bol v prírode nájdený v oboch adultných pohlaviach z jedinej pobrežnej lokality a u Chaneke baldazoi sp. n. boli nájdené adultné samičky a juvenilné jedince, ktoré pochádzajú z horskej lokality Sierra Madre.

Kovarik F, Teruel R, Lowe G. Two New Scorpions of the Genus Chaneke Francke, Teruel et Santibáñez-López, 2014 (Scorpiones: Buthidae) from Southern Mexico. Euscorpius. 2016 (218):1-20.

Preklad:(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.2.2016 05:50 | 0 komentárov | 1958x


www.aquabooks.cz zoochov.cz