Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Monodactylus argenteus (Linnaeus, 1758)

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Perciformes
Monodactylidae
Monodactylus

Lacépède, 1801

Synonymá rodu:
Centropodus Lacépède, 1801
Psettus Commerson, 1801 (not available)
Acanthopodus Lacépède, 1802
Psettus G. Cuvier, 1829
Stromatoidea Castelnau, 1861
Psettias D. S. Jordan, 1906

Druhy rodu:
Monodactylus argenteus (Linnaeus, 1758) 
Monodactylus falciformis Lacépède, 1801 
Monodactylus kottelati Pethiyagoda, 1991 
Monodactylus sebae (G. Cuvier, 1829)


Synonymá druhu M.argenteus:
Chaetodon argenteus Linnaeus, 1758
Psettus argenteus (Linnaeus, 1758)
Scomber rhombeus Forsskål, 1775
Psettus rhombeus (Forsskål, 1775)
Monodactylus rhombeus


Monodactylus argenteus je typickou kŕdľovou rybou

Výskyt: Indický oceán, africké a austrálske pobrežie, v húfoch obývajú plytké príbrežné zóny s morskou a brakickou vodou. Cez ústie brakických vôd prenikajú mladé jedince do sladkej vody, kde sú lovené.

Dorastá: 23 (25) cm, zvyčajne od 16 do 20 cm
Teplota vody: 25 - 28 °C
pH: od 7,5 do 8,0, polotvrdá až tvrdá, brakická až morská voda o hustote 1,020 – 1,023 g/m³, ale jedince je nutné na zmenu vody postupne privykať
Odporúčaná tvrdosť vody (dGH): 8 - 15°N


Monodactylus argenteus

Popis: Bizarný, nápadne vysoký tvar do bokov stlačeného tela, mierne pripomínajúci napr. Pterophyllus scalare, je striebristo sfarbené s dvoma čiernymi priečnymi pruhmi. Všetky jeho plutvy sú sfarbené slabo žlto, brušné sú lemované čiernou farbou. S postupom veku sa vytráca ich čierne a žlté sfarbenie.


Monodactylus argenteus sa dostal aj na mnohé známky

Potrava: V prírode ju tvorí živá a drobnejšia zložka, v akváriu si vystačíme aj s kvalitnými vločkami, špenátom, šalátom alebo hráškom, nitenkami, koretrmi, surovým mäsom. Občas obžiera jemnolisté rastliny.


Monodactylus argenteus na známke Sharjah

Chov v akváriu: Monodactylus argenteus bol po prvý krát do Európy dovezený v roku 1908. Je veľmi čulou kŕdľovou, ale bojazlivou, rybou, ktorú možno bezproblémovo chovať spolu s jej podobnými druhmi rýb v morskom, ale aj v brakickom akváriu (tvrdá voda s prídavkom 1 - 2 čajových lyžičiek morskej soli na 5 litrov vody) čo dokonca aj v sladkom akváriu. Toto všeobecné pravidlo totiž u dospelých jedincov niekedy vôbec neplatí. Niektoré dospelé jedince sa vo voľnej prirode vyskytujú aj vo vode sladkej, ale veľmi zásaditej. To sa dá pomerne ľahko splniť tým, že v akváriu im poskytneme vodu o dostatočnej tvrdosti cca. od 15°d KH. Tento druh ale vyžaduje druhovú, veľkú nádrž od 400 až 500 l, pričom postačí jej relatívne skromné osadenie vodnými rastlinami, ktoré týmto veľmi plachým rybám poskytnú útočisko. Dno by malo tvoriť piesčitoskalnaté podlažie s voľným priestorom. Pre úspešný chov možno doporučiť chov v skupine aspoň 8 jedincov, v ktorých vynikne sociálne, ale pokojné správanie rýb. V akváriu je nutné zabezpečiť účinnú a výkonnú filtráciu pomocou vonkajšieho filtra a bohaté prekysličenie vody. Osvetlenie akvária by malo byť silnejšie (od 0,7W/L). Monodactylus argenteus je vhodné chovať v druhovom akváriu, alebo s Scatophagus argus či príbuzným druhom, ktorým je Monodactylus sebae.


Monodactylus argenteus sa nestratí ani na známke

Pohlavný rozdiel a rozmnožovanie: Pohlavie sa dá len veľmi ťažko odlíšiť. Navyše, dospelé jedince sa množia v sladkovodných riekach a následne sa vracajú do slanej vody. V akváriu doposiaľ nie je známy prípad rozmnoženia.


Monodactylus sebae na známke vydanej v Republica da Guiné - Bissau


Monodactylus sebae

Pozn.: V akváriách sa možno stretnúť aj s ďalším drhom rodu, Monodactylus sebae (Cuvier et Valenciennes, 1846), ktorý obýva vody západného pobrežia Afriky. Jeho telo do výšky dosahuje ešte väčšej výšky, než je tomu u M.argenteus. Dorastá do 20 cm. Aj tento druh možno chovať v sladkom či brakickom akváriu o obsahu od 500 až 1000 l s polotvrdou až tvrdou vodou. Odporúča sa do vody pridávať NaCl (1 čajová lyžička na 4 l vody. Tento druh sa podarilo rozmnožiť začiatkom 70.rokov japonskému ichtyológovi H. Azumovi z Tokia.


Monodactylus sebae na známke z Ghany...


... a Mali

Text a filatelistický materiál zo zbierok: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Martin Broniš

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.2.2016 07:58 | 0 komentárov | 1824x


www.aquabooks.cz zoochov.cz