Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Беларусь, 16.10.2015, čistá

Vivaristika na známkach

Príroda Bieloruska má s tou našou, slovenskou mnoho spoločného. To sa odzrkadlilo aj na motívoch bezchvostých obojživelníkov, ktoré sa ocitli na kolekcii z roku 2015. Ilustrátor všetky tieto druhy žiab vhodne a vkusne umiestnil do maličkého výseku biotopu, ktorý je typický pre ten ktorý druh žabky. Hyla arborea má k sebe pridaného napr. zástupcu šidiel a Bombina bombina i vývojové larválne štádium.



Okrem vedeckého názvu nechýba ani pôvodný domáci názov pre jednotlivé druhy, pričom tie súešte označené veľkými písmenami (A, N, M a H). Blok známok obsahuje ale aj iných živočíchov ako sú bocian biely a ďalšie druhy vodného či iného hmyzu alebo vývojové štádiá bezchvostých obojživelníkov. Tým sa vkusne dotvára prírodný motív známok a približuje nám ich život ešte viac. Ku štvorici známok vyšlo aj FDC, pričom každé z nich predstavuje jeden vyobrazený druh žabky. Príležitostná pečiatka zobrazuje skokana sediaceho na lekne.



Bielorusko (po bielorusky: Белару́сь, po rusky: Белару́сь), dlhý tvar názvu Bieloruská republika (po bielorusky:Рэспу́бліка Белару́сь, rus. Республика Беларусь), je najväčší štát na území Európy, ktorý nemá prístup k moru. Bielorusko hraničí s piatimi štátmi – na juhu s Ukrajinou (891 km), na západe s Poľskom (535 km), na severozápade s Litvou (677 km) na severe s Lotyšskom (167 km) a na severe a východe s Ruskou federáciou (1 239 km).


500 rubľová bankovka, Bielorusko, 2000


1000 rubľová bankovka, Bielorusko, 2000


5000 rubľová bankovka, Bielorusko, 2000

Reliéf Bieloruska je málo členitý, prevažuje relatívne rovinatý terén. Najvyšším bodom je Hara Dziaržynskaja (po bielorusky:Гара Дзяржынская) vysoká 345 m. Krajina je súčasťou Východoeurópskej nížiny. Typickým krajinotvorným prvkom sú početné jazerá (okolo 11 000), ktorých plocha zväčša nepresahuje 0,5 km². Lesy pokrývajú asi 34 % krajiny, panenský prales sa zachoval v Bielovežskej rezervácii (po bielorusky: Белавеская пушча, po poľsky: Puszcza Białowieska) v poľsko-bieloruskom pohraničí (na zozname svetového dedičstva UNESCO). Bielorusko patrí do mierneho podnebného pásma na rozhraní kontinentálnych a oceánskych zón. Oceánske prúdenie je spôsobené blízkym Baltským morom a Atlantickým oceánom. Krajina má teplé letá a chladné zimy s relatívne malým počtom zrážok (546 – 693 mm). Priemerná letná teplota neprekračuje 17,5 °C (júl) a zimná -7 °C (január). Bieloruské územie sa nachádza na rozvodí medzi Baltským a Čiernym morom. Krajinou pretekajú tri významné vodné toky –Pripiať a Dneper (na 115 km tvorí bielorusko-ukrajinskú hranicu), Berezina a Sož, ktoré tečú do Čierneho mora a rieky na severozápade – Neman, Západná Dvina (Daugava), kým Vilija a Západný Bug tečú do Baltského mora.


20000 rubľová bankovka, Bielorusko, 2000


Bankovka s hodnotou 100000 rubľov, Bielorusko, 2000

Zbierka tvorí veľmi peknú a príjemnú kolekciu, ktorá môže obohatiť súkromnú zbierku každého milovníka živej prírody alebo filatelistu zameriavajúceho sa na tematické kolekcie.



Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Hyla arborea
Rana temporaria
Rana lessonae
Bombina bombina









Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.2.2016 07:01 | 0 komentárov | 6474x


www.aquabooks.cz zoochov.cz