Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Filipíny, tlačový blok, čistá, 2006

Vivaristika na známkach

Nádherný tlačový list (blok) s vročením 2006 pod výstižným názvom „Philippine marine turtle“ vydali, ako inak, Filipíny. Motívom sú samozrejme morské korytnačky, ktoré sa vyskytujú v bezprostrednom okolí Filipín. Zobrazené sú štyri druhy morských druhov korytnačiek, pričom všetky majú rovnakú nominálnu hodnotu P7.
Na samotnom tlačovom liste (bloku) je vyrazené číslo 2205 a už spomenutý názov „Philippine marine turtle“. Jednotlivé známky nesú názov „Pilipinas“, farebnú kresbu daného druhu korytnačky, jeho anglický i vedecký názov. Pozadie je ilustrátorsky znázornené ako dno oceánu. Predkladaný tlačový list je unikátny aj svojou samotnou zostavou, pričom ich vodorovne i zvisle možno oddeliť a ani tak nestrácajú na svojej celistvosti a kompletnosti.

Filipíny ležia pri juhovýchodnom pobreží Ázie, medzi Taiwanom a Brunejom, v Juhočínskom mori Tichého oceánu. Tvorí ich 7 107 ostrovov a ostrovčekov (z čoho iba 11 je obývaných), ktoré ponúkajú skvelé podmienky na kúpanie a potápanie v dramatických korálových záhradách, plných úžasne pestrého podmorského života.
Luzon je najsevernejším a zároveň najväčším ostrovom filipínskeho súostrovia. Rôznorodý terén prechádza od severných hôr cez rozsiahle planiny vo vnútrozemí až po vulkány a jazerá južného polostrova. Na Luzone leží i hlavné mesto Manila, ktoré po dlhé stáročia bolo a naďalej ostáva dôležitým prístavom
Stovky ostrovov sú obklopené koralovými útesmi a bielymi plážami, ako stvorenými pre relax, vodné športy či rybárčenie.
Jedným z väčších ostrovov je i Mindanao, ktorý je hlavnou turistickou atrakciou vďaka svojim romantickým zákutiam.
Filipíny sú chudobnou krajinou a mnoho ich obyvateľov žije na hranici biedy. Ako jedno z východísk z tejto situácie sa črtá turistický ruch, a tak sa začali budovať letiská, pozemné komunikácie a dovolenkové rezorty, ktoré by mali zvýšiť návštevnosť Filipín a prispieť k celkovému ekonomickému rastu krajiny a zvyšovaniu životnej úrovne jej obyvateľov.

Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach):

Lepidochelys olivacea (Olive ridley turtle)
Eretmochelys imbricata (Hawksbill turtle)
Caretta caretta (Loggerhead turtle)
Dermochelys coriacea (Leatherback turtle)











Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.1.2008 09:58 | 0 komentárov | 3605x


www.aquabooks.cz zoochov.cz