Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kinyongia msuyae - nový druh chameleóna (Sauria: Chamaeleonidae)

Nový druh chameleóna, ktorý získal svoje druhové meno na počesť priekopníka v spoznávaní herpetofauny Tanzánie Charlesa A. Msuya, obýva pohoria Livingstone a Udzungwa Mountains v Tanzánii. Kinyongia msuyae Menegon, Loader, Davenport, Howell, Tilbury, Machaga & Tolley, 2015 je podľa všetkého veľmi podobný inému druhu a to Kinyongia vanheygeni. Okrem toho ale jeho rostrálny výbežok poukazuje na druhovú príbuznosť s endemickými druhmi rodu Kinyongia(e.g. K. uthmoelleri, K. oxyrhina, K. magomberae a K. tenuis). Samice všetkých týchto druhov nemajú rostrálny výbežok a všetky sú si navzájom morfologicky veľmi podobné. Samec nového druhu má, na rozdiel od iných druhov rodu, kratší a menší rostrálny výbežok. Tak ho možno pomerne ľahko odlíšiť od K. vanheygeni. Nový druh obýva lokality horského dažďového pralesa a je známy iba zo štyroch miest, z ktorých dve sú v Udzungwe a dve sú súčasťou Livingstone Mountains.


Na obr. Kinyongia msuyae sp. nov. z Livingstone Mountains. Hore je adultný samec, vľavo je hlava samca, vravo adultná samica.

Michele Menegon, Simon P. Loader, Tim R.B. Davenport, Kim M. Howell, Colin R. Tilbury, Sophy
Machaga and Krystal A. Tolley. 2015. A New Species of Chameleon (Sauria: Chamaeleonidae: Kinyongia) Highlights the Biological Affinities Between the Southern Highlands and Eastern Arc Mountains of Tanzania. Acta Herpetologica. 10(2): 111-120.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.1.2016 13:50 | 0 komentárov | 1954x


www.aquabooks.cz zoochov.cz