Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aký bol rok 2015 v košickej zoo z pohľadu zoológa?

Minulý rok patril z chovateľského hľadiska v tejto zoo k úspešným. Skonštatovala to samotná zoo na svojej webovej stránke www.zookosice.sk, kde publikovala zhrnutie toho naj za predošlý rok. Ako ďalej v správe uvádza, podarilo sa v nej prvý raz odchovať viac druhov a v chovných zariadeniach pribudlo takmer 30 nových taxónov. Rok 2016 stihli privítať s trojicou mláďat gekóna obrovského (Gekko gecko). Chovateľov potešili po 28-ich rokoch. Tento jašter je jedným z najväčších žijúcich gekónov. Zaujímavý je najmä pre svoj silný hlas, ktorý pripomína štekot psa. Návštevníci ich môžu pozorovať v miniviváriu.

ZOO Košice sa darilo aj v sekcii cicavce. Ku koncu roka 2015 chovali 64 druhov cicavcov v počte 332 jedincov. Novými druhmi sa stali kozorožce sibírske (Capra sibirica), medvedík čistotný (Procyon lotor), pásavec štetinový (Chaetophractus villosus) a urzón kanadský (Erethizon dorsatum). Z rôznych chovateľských dôvodov ukončili chov diviakov lesných (Sus scrofa), tuleňov sivých (Halichoerus grypus), nosáľov červených (Nasua nasua) a kengúr parma (Macropus parma). Jedného samca daniela škvrnitého (Dama dama), samicu feneka ušatého (Vulpes zerda), samca malpy hnedej (Cebus apella) a samca kozy kamerúnskej (Capra hircus f. domestica) majú v deponácii v iných ZOO.

Trieda vtákov bola v roku 2015 zastúpená najpočetnejšie. Ku koncu roka chovali 84 druhov vtákov v počte 305 jedincov. Novinkami tohto roku sa stali pižmovky bielohlavé (Cairina scutulata), amazoňanky bielozrkadlové (Amazonetta brasiliensis), bažanty Wallichove (Catreus wallichii), kazarky hrdzavé (Tadorna ferruginea), hrdzavky peposaky (Netta peposaca), krahule hôrne (Surnia ulula), bažanty sedlaté (Lophura swinhoii), holuby guinejské (Columba guinea), stromárky vdovské (Dendrocygna viduata), bažanty Hamiltonove (Lophura leucomelanos hamiltonii), monaly lesklé (Lophophorus impejanus), bocian biely (Ciconia ciconia), bocian čierny (Ciconia nigra) a sojkovec perlíčkový (Ianthocincla ocellata). Chov ukončili u sojkovca juhočínskeho (Garrulax milnei), bažanta diamantového (Chrysolophus amherstiae) a bažanta strieborného (Lophura nycthemera). Jednu samicu žeriava popolavého (Grus grus), jednu samicu majny Rothschildovej (Leucopsar rothschildi) a dva páry pižmoviek lesklých (Cairina moschata) má košická zoo v deponácii v zahraničných ZOO.

Triedu plazy reprezentovalo ku koncu roka 30 druhov v počte 79 jedincov. Novinkami sa stali anakonda paraguajská (Eunectes notaeus), chameleóny jemenské (Chamaeleo calyptratus) a pichľavce zdobené (Uromastyx ornata). Chov ukončili u varana stepného (Varanus exanthematicus).

V rámci triedy obojživelníkov aj v roku 2015 chovala košická zoo dva druhy v počte 10 jedincov. Novým druhom sa stali drsnokožky kôrnaté (Theloderma corticale).

Koncom roka chovali z triedy rýb 32 druhov v počte 160 jedincov. Azda najzaujímavejším novým druhom bol pomec cisársky (Pomacanthus imperator).

Triedu bezstavovce reprezentovalo 20 druhov v počte 411 jedincov.

Ku koncu roka 2015 Zoo Košice spolu chovala 232 druhov živočíchov v počte 1297 jedincov. V priebehu roka odchovala viac ako 150 mláďat.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.1.2016 16:02 | 0 komentárov | 2086x


www.aquabooks.cz zoochov.cz