Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zebrasoma flavescens (E. T. Bennett, 1828)

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Perciformes
Acanthuroidei
Acanthuridae
Zebrasoma

Synonymum: Zebrasoma rhombeum Bishop

Veľkosť: 13 – 20 cm, v akváriu zostáva ale menší

Teplota vody: 24 - 28°C

pH: 8 – 8,5

Tvrdosť vody: 10 - 30°dGH

Minimálna veľkosť akvária: 400 - 500 l

Svetelné nároky: Stredné

Vodné prúdenie: Stredné



Optimálne množstvo jedincov na nádrž: 2, ale osvedčil sa chov ako jedného jedinca, tak aj menšej skupinky, no v dostatočne veľkom akváriu. Pri chove sa občas vyskytne agresia či neznášanlivosť, predovšetkým pri chove v nedostatočne veľkom akváriu. Ak sa nám ale vyberie párik, mal by nažívať spoločne a bez problémov, no každého nového jedinca (a to nielen svojho druhu) môže zabiť. Skúsenosti sú veľmi rôzne. Niekedy sa znesie aj dvojica, inokedy bez problémov sa chová aj viacčlenná skupinka rýb a inokedy dochádza k agresivite a zabitiu celej osádky akvária.

Rozšírenie: Zebrasoma flavescens obýva tropický pás strednej a východnej časti Tichého oceánu (Rjúkjú, Mariany, Marshallove ostrovy), ale do akvárií sa najčastejšie tento druh vozí z Havajských ostrovov. Výskyt tohto druhu sa tiahne pozdĺž niekoľkých ostrovov v západnom Tichomorí, najbežnejší je pri Marshallových a Havajských ostrovoch, a v okolí súostrovia Rjúkju. Čerstvo dovezené jedince sú veľmi často vyhladované a zoslabnuté, preto je žiadúce, aby mali neustále dostatok vhodnej potravy k dispozícii. V prírode obýva plytčiny až po hĺbku približne 40 až 50 m.

Chov: Je to druh vhodný do rifového morského akvária. Žije obyčajne jednotlivo, občas v malých skupinkách. Patrí medzi najoblúbenejšie druhy predovšetkým pre svoje krásne žltocitrónové sfarbenie, ale aj pre svoje životné prejavy. Nejde o plachý druh a v akváriu vyniká svojou zvedavosťou. Vyznačuje sa jednofarebným svetložtým sfarbením, iba úzky tŕň po oboch stranách na koreni chvostovej plutvy môže byť biely, prípadne modrastý. Je známa aj žlto-biela forma. Jedince z niektorých miest výskytu s vekom tmavnú do rôznych odtieňov hrdzavej až hnedej farby, pričom skutočne žlté jedince pochádzajú z Havajských ostrovov.

Potrava: Hlavnou zložkou jedálničku tohto druhu sú vláknité riasy a drobné kôrovce žijúce na dne i vo voľnej vode. Vhodné sú žiabronóžky soľné, kryl, cyklop, mŕtvy koral obrastený riasou a v núdzi aj rybie mäso. V akváriu rád objedá zariasené kamene a ako rastlinnú potravu, ktorá v jedálničku prevažuje, prijíma listy šalátu, čínskej kapusty, špenátu, brokolice, planktón i kvalitné umelé krmivá. Vhodné je potravu podávať viac krát počas dňa a v menších dávkach. Nedostatok kvalitnej potravy má zväčša za následok jej ochorenie. Dobrý zdravotný stav možno rozpoznať vďaka sýtosti žltého sfarbenia.



Rozmnožovanie: Rozlíšenie samca od samice je pomerne problematické. Pohlavia sa takmer vôbec neodlišujú, no samice sú o niečo väčšie. V prírode dochádza k treniu vo voľnej vode, ale v akváriu sa tento druh ešte nepodarilo rozmnožiť. Na rozdiel od väčšiny iných zástupcov čeľade tŕňovcovitých rýb (Acanthuridae) mladé aj dospelé jedince sú vždy rovnako sfarbené.

Pozn.: Okrem tohto druhu sa v akváriách možno stretnúť s druhmi ako sú Zebrasoma desjardinii, Z. gemmatum, Z. veliferum, Z. scopas či Zebrasoma xanthurus.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Martin Broniš

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.1.2016 00:15 | 0 komentárov | 3252x


www.aquabooks.cz zoochov.cz