Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Schaefer Claus, Kasselmann Christel: Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny

Do knižnice akvaristu

*Claus Schaefer, Christel Kasselmann: Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny
Vydavateľ: Granit, Praha
Rok vydania: 2007
Fotografie: 489
Počet strán: 312
Veľkosť: 14 x 20 cm
Jazyk: český
Väzba: pevná
Český preklad: Rudolf Rada
ISBN: 8072960571

Obsah
Předmluva k českému vydání
Akvarijní ryby a bezobratlí
Ryba jako taková
Jména ryb
Čeledi a skupiny
Výbér, koupě, přeprava a aklimatizace
Vysvětlivky symbolů – živočichové
Akvariní rostliny
Než přejdeme k rostlinám
Vysvětlivky symbolů – rostliny
Rejstřík vědeckých jmen
Rejstřík českých jmen

S príchodom vianočných sviatkov sa mnohé vydavateľstvá rozhodnú na svoj knižný trh priniesť novinku, ktorá spraví radosť čitateľom. O to sa pokúsilo aj pražské vydavateľstvo Granit prostredníctvom publikácie Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny. Na samý začiatok treba uviesť, že sa mu to príliš nevydarilo.
Maličká knižôčka pôsobiaca skôr ako brožúrka, i keď o 312 stranách, ma sklamala na plnej čiare. Ak by ju bol človek prelistoval v niektorom kamennom kníhkupectve (kde by ste ju zatiaľ asi márne hľadali), isto by ju uložil na svoje predošlé miesto a nedal za ňu 560 Sk. Ak by ju bol sa rozhodol kúpiť, tak za príliš veľa peňazí by mal doma knižku, po ktorej by asi siahol iba zriedkavo. Kniha totiž nemá čo nového ponúknuť akvaristovi. ťažko vôbec určiť, komu bola vôbec určená. Začiatočníkoviť Skúsenému akvaristoviť V prvom prípade, teda pre začiatočníka, je už len listovanie a hľadanie potrebnej informácie príliš komplikované. Dôvodom je chaoticky, nesystematicky rozdelený jej obsah. Ryby i bezstavovce sú radené abecedne a nie podľa jednotlivých skupín, čeľadí či rodov.
Na jedinú stránku, už i tak malú, vydavateľ umiestnil 3 (slovom tri) druhy predstavovaných živočíchov. Text, umiestnený vľavo, nám dovolí zistiť o danom druhu, ktorý je zobrazený vpravo, skutočne iba tie najzákladnejšie údaje ako druh, vedecký latinský názov, jeho slovenský ekvivalent, zaradenie v čeľadi, výskyt, pohlavné rozdiely, starostlivosť a chov, rozmnožovanie a zvláštnosti. Nebyť piatich ikon – symbolov priradených vedľa snímku, človek by sa toho viac ani nedozvedel. Tie napovedajú, do akej veľkosti či priemeru daný druh dorastá, počet jedincov z druhu v jednom akváriu, doporučená veľkosť nádrže, hodnotu a teplotu vody i potravu. Tuto výpočet informácií ale končí.
Pôvodná myšlienka pražského vydavateľa Granit vychádzala z publikácií, ktoré uzreli svetlo sveta pred tromi rokmi (2005) a venovali sa rybám i bezstavovcom i rastlinám. Granit sa ich rozhodol spojiť v jednu knihu, ale tento nápad sa akosi nevydaril.
Aby sme len nekritizovali, plusom predkladanej publikácie je výber z 240 druhov rýb, 13 druhov kôrovcov, 2 druhov mäkkýšov a 200 druhov i kultivarov rastlín. U nich sa v popiskách nachádza prírodné nálezisko, umiestnenie v akváriu, posúdenie obtiažnosti pestovania a zaujímavosti.
Na záver každej recenzie alebo len informácie o novej knihe sa zvykne jej odporúčanie si ju kúpiť a uistenie čitateľa, že daná publikácia nesmie chýbať v tej jeho knižnici. Som však na pochybách, či práve túto publikáciu mám odporučiť k zakúpeniu a prelistovaniu. Radšej toto rozhodnutie nechám na každom z vás...

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk


| Vytlačiť článok |

tozi | 7.1.2008 19:36 | 0 komentárov | 6668x


www.aquabooks.cz zoochov.cz