Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Svet obojživelníkov a plazov našej prírody na pexese a maľovanke

Do knižnice milovníka živej prírody

Ani nie po dvoch mesiacoch od vydania publikácie Obojživelníky a plazy mesta Levice vydáva Tekovské múzeum v Leviciach ďalšiu publikáciu pod názvom Obojživelníky a plazy našej prírody.

Na 68 stranách prináša skutočne všetky pôvodné druhy vyskytujúce sa na území Slovenska. „Ochranu biodiverzity a živej prírody, do ktorej sa zaraďujú aj mloky, žaby, korytnačky, jašterice a hady treba najmladšej generácii začať vštepovať od útleho detstva. Práve preto sme zostavili knižočku, ktorá sa pútavou formou snaží tomu najmenšiemu človiečikovi poodhaliť tajomstvá živej prírody. Vychádzali sme z hravej formy, ktorá je deťom vari najbližšia. Obálku tvorí pexeso zobrazujúce všetky naše druhy obojživelníkov a plazov a vnútro maľovanka s čiernobielymi a farebnými ilustráciami. Samozrejme, nechýba ani stručný text, ktorý vhodným spôsobom približuje deťom i rodičom život týchto unikátnych tvorov“, povedal autor textovej časti Štefan Čambal. Ten maľovanku a pexeso zostavoval spoločne s ilustrátorom a grafikom Petrom Hoffmannom. „Ako predlohy pre ilustrácie sme použili vlastné fotografie a aj snímky našich kolegov, ktorých je spolu s nami deväť. S myšlienkou vytvoriť maľovanku a pexeso sme sa zaoberali dlho a potešilo by nás, ak by sa obe stali akýmsi pokračovaním našej predošlej publikácie. Tentoraz určenej pre deti. Ale nielen pre ne. Veď na svoje si popri vymaľovávaní či hre pexesa prídu aj rodičia,“ dodal ilustrátor Peter Hoffmann.


Samotnú obálku maľovanky tvorí pexeso s ilustráciami jednotlivých druhov našej batracho a herpeto fauny


Titulná strana maľovanky

Výber druhov zobrazených obojživelníkov a plazov nebol náhodný. „Vychádzali sme z fotografií, ktoré sme spravili popri zoologických výskumoch pri príprave predošlej publikácie. Ale, ani tentoraz sme nemohli vynechať ochotnú pomoc ďalších kolegov fotografov. Niektoré druhy totiž v levickej prírode nenájdeme“, dodal Štefan Čambal. „Peter ako zdatný a šikovný ilustrátor jednotlivé druhy kreslil nejeden týždeň a tak vzniklo množstvo skutočne vynikajúcich a unikátnych kresieb. V podstate je publikácia postavená na Peťovi a jeho ilustrátorskom umení. Na mne bolo iba vytvoriť k ilustráciám vhodný text. Samozrejme, že sme dlho hľadali vhodný rozsah a štýl, aby sme sa čo najbližšie priblížili k detskému čitateľovi. Sprievodný text vznikal už tradične v osvedčenej pracovnej skupine, kde okrem nás dvoch bol aj doktor Vladimír Smetana. Ten nám mnohými radami opätovne veľmi pomohol. A verím, že sa nám konečné dielo aj vydarilo a radosť z neho budú mať deťúrence“, povedal Štefan Čambal.


Mlok Triturus cristatus sa do maľovanky tiež dostal


Medzi skokanmi kraľuje nádherná ilustrácia skokana krátkonohého


Naša jediná pôvodná korytnačka močiarna nesmie chýbať


Jediný jedovatý zástupca hadov na Slovensku - Vipera berus v podaní Peťa Hoffmanna

Vydavateľ, Tekovské múzeum v Leviciach, tak mohol na predvianočné obdobie priniesť unikátnu a jedinečnú publikáciu, ktorá môže byť vhodným a milým darčekom pod vianočný stromček. „Pokiaľ vieme, tak je to prvá a jediná publikácia takéhoto zamerania a formy na Slovensku. Aj preto dúfame, že sa dostane medzi širokú verejnosť a s našou predošlou publikáciou vytvorí jedinečný kompaktný celok, ktorého úlohou je podporiť ochranu obojživelníkov a plazov na Slovensku a vzbudiť medzi verejnosťou opodstatnený záujem o živú prírodu“, povedal jeden z autorov, Štefan Čambal.

P.S. A ak by vás zaujímal zrod jednotlivých ilustrácií, tak si kliknite SEM

P.S.2. V roku 2018 vyšla pre veľký záujem aktualizovaná dotlač tejto publikácie spolu so systematickými zmenami rodových názvov živočíchov, ktoré sa udiali od jej prvého vydania v roku 2015. Publikácia si našla svoju cestu aj do sveta (Izrael, Francúzsko, Česká republika, Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Taliansko...).

(šč), VIVARISTA.sk
Ilustrácie: © Peter Hoffmann

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.12.2015 09:56 | 0 komentárov | 3637x


www.aquabooks.cz zoochov.cz