Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chameleóny po 17tich rokoch opäť v ZOO Košice

Prvé chameleóny jemenské (Chamaeleo calyptratus) sme začali chovať v roku 1994. Chov sme ukončili o štyri roky neskôr. V tomto roku, sme chov obnovili. Pred desiatimi dňami sme zo Zoo Miškolc doviezli dve 1,5 ročné samice.
Chameleón jemenský patrí medzi veľké druhy chameleónov. Samce dorastajú do dĺžky až 60 cm a samice do dĺžky približne 40 cm. Samce majú na hlave nápadne veľkú prilbu dosahujúcu veľkosť 5 – 8 cm, samice ju majú menšiu. Majú zavalité oválne telo, na chrbte i bruchu sa nachádza rada šupín, ktorá vytvára akýsi hrebeň. Samce majú spravidla na zadných končatinách ostrohy, ktoré sú viditeľné už po vyliahnutí. Telo je bočne sploštené. Základná farba kože je zelená, a mení sa v závislosti na nálade zvieraťa, pohlaví a veku.
Chameleóny majú niekoľko skvelých prispôsobení. Oko chameleóna je svojou stavbou považované za najdokonalejšie v celej živočíšnej ríši. Samotné oči sú na bokoch hlavy ukryté v pologuľovitých viečkach, ktoré sú vypuklé. Oko a viečko je zrastené a spolu so silnými očnými svalmi spôsobuje enormnú pohyblivosť oka. Chameleón dokáže svoje okolie sledovať v širokom rozsahu, vertikálne môže otáčať očami o 90° a horizontálne o 180°. Za chrbtom sa však nachádza mŕtvy bod, kam chameleón nedovidí. Pohybuje každým okom zvlášť (monokulárne videnie), nezávisle na sebe a obrazy sa nezlučujú dohromady v jeden, ale mozog ich vyhodnocuje každý zvlášť.
Na nohách sa nachádzajú prsty, ktoré sú zrastené v klieštiky. Na hrudných končatinách sú tvorené tromi vonkajšími a dvomi vnútornými prstami. Na panvových končatinách je to naopak. Prsty sú vybavené silnými pazúrmi, ktoré pomáhajú pri pohybe na stromoch a udržovaní rovnováhy.
Chvost chameleóna je rovnako dlhý ako jeho telo. Je ovíjavý a pri šplhaní pomáha ako piata končatina. V pokoji alebo počas spánku je špirálovite stočený.
Jazyk je dutý a uložený v ústnej dutine a hltane. Na jeho konci je rozšírený a nachádza sa tam sliznica s lepkavým adhéznym sekrétom zabezpečujúci jeho lepkavosť pri uchopení koristi. Proces vymrštenia, uchopenia koristi a jeho spätného zatiahnutia späť do ústnej dutiny je veľmi rýchly. Jazyk často presahuje samotnú dĺžku celého tela chameleóna.
Dva jedince sú umiestnené v pavilóne exotária, hneď pri vstupe do ZOO, kde si ich môžete detailnejšie obzrieť.

Text a foto: © Patrik Pastorek, www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.12.2015 18:40 | 0 komentárov | 1868x


www.aquabooks.cz zoochov.cz