Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Extrémne prejavy klímy prišli skôr než sa čakalo

Extrémne prejavy počasia ako dôsledok klimatickej zmeny sa podľa klimatológa Alexandra Ača prejavili o 15 až 20 rokov skôr, ako sa očakávalo. Rastie napríklad počet extrémne teplých dní.

"Na dvoch tretinách Slovenska bolo najteplejšie leto v histórii meteorologických meraní spojené aj s výrazným suchom. Bol aj najvyšší počet dní s teplotou nad 35 stupňov," poukázal. Práve pre extrémnejšie prejavy počasia sa spolu s kolegami rozhodol napísať v lete otvorený list slovenským predstaviteľom, kde upozorňujú na hrozbu klimatickej zmeny. "Mali sme pocit, že sa už prejavuje vo svojich extrémnejších podobách, nielen na Slovensku, ale aj vo svete," zdôvodňuje Ač rozhodnutie napísať otvorený list. Viesť mal k nemu aj pocit nedostatočného záujmu politikov o tento problém, chceli preto na neho upozorniť.

Klimatológovia v liste píšu, že Slovensko by mohlo dopadnúť ako Kalifornia a mať problémy s vodou. "Kedy môžeme byť v podobnej situácii, vám žiadny klimatológ presne nepovie, ale čo vám povie je, že s pokračujúcim postupom otepľovania tá pravdepodobnosť takéhoto scenára veľmi výrazne narastá a ja osobne by som to tipol niekedy od polovice tohto storočia," povedal Ač.

Ač súhlasí s tým, že klimatické zmeny boli aj v minulosti a sú prirodzené, poukazuje však, že teraz ich hlavnou príčinou je človek a zmeny sú významne rýchlejšie ako počas najrýchlejších historických zmien klímy. "Aj tie pomalšie klimatické zmeny boli vždy spojené s veľmi vážnymi dôsledkami pre biosféru, to znamená vymieranie organizmov či už na súši, tak aj v moriach," priblížil s tým, že organizmy sa budú prispôsobovať situácii migráciou, čo sa týka aj ľudí. Očakáva sa preto nárast počtu tzv. klimatických utečencov, podľa Ača ho možno badať už aj v súčasnosti.

Na zmenu situácie by podľa neho bola potrebná globálna dohoda jednotlivých štátov, ktorá by bola aj právne vymáhateľná. Tú sa budú od pondelka (30.11.) pokúšať nájsť jednotlivé štáty na klimatickej konferencii v Paríži. Pokiaľ by tak štáty nedodržali svoje sľuby v oblasti znižovania emisií, museli by platiť pokuty.

Ilustračné foto: www.ac24.cz

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.11.2015 09:07 | 0 komentárov | 2284x


www.aquabooks.cz zoochov.cz