Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Peter Lupták, zoológ bojnickej zoo tragicky zahynul v čiernej Afrike

Pri dopravnej nehode, ktorá sa udiala počas dovolenky v Afrike 17. novembra tragicky zahynul vedúci zoologického odboru Zoologickej záhrady Bojnice RNDr. Peter Lupták. Informáciu priniesla webstránka Zoo Bojnice. Spolu s ním v Afrike bola aj jeho partnerka Mgr. Zuzana Mihálovová, ktorá v bojnickej zoo pôsobi od roku 2003 a v súčasnosti zastáva pozíciu vedúca úseku vtákov a primátov. Tá vyviazla z nehody s ľahšími zraneniami.

"Pre Zoologickú záhradu Bojnice ide o veľkú stratu a zároveň vyjadrujeme úprimnú sústrasť smútiacej rodine a pozostalým," píše sa na www.zoobojnice.sk.

Peter Lupták absolvoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor špeciálna zoológia. V Bratislave pracoval 8 rokov ako doktorand a vedecký asistent na Zoologickom ústave, neskôr Katedre ekológie. Počas štúdia pôsobil na niekoľkých zahraničných pracoviskách - Smithsonian Institute, USA alebo v British Museum of Natural History, UK. Venoval sa štúdiu evolúcie, fylogenézy a diverzity afrických cicavcov. Publikoval populárno-odborné články v domácich i zahraničných časopisoch. V rámci UCSZOO pôsobil od roku 2004 ako koordinátor komisie pre veľké mačkovité šelmy pre české a slovenské zoo. V EAZA bol členom odbornej skupiny (TAGu) pre leoparda perzského a zebru Hartmannovej. Od roku 2013 bol členom výkonného výboru TAGu pre antilopy a žirafy. V bojnickej zoo pracoval od roku 2001.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.11.2015 16:25 | 0 komentárov | 2748x


www.aquabooks.cz zoochov.cz