Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ako pomôcť ježkom

Len čo vonkajšie teploty klesnú pod určitú hranicu, telá ježkov sa začnú automaticky pripravovať na hibernáciu. Hibernácia je veľmi šikovná stratégia ako zachovať energiu v čase nedostatku potravy. Mladí ježkovia sa pokúsia hibernovať pri telesnej hmotnosti 450g, alebo aj menej, ale pri tejto váhe nemajú šancu dožiť sa jari. Na to aby mohol ježko úspešne hibernovať, potrebuje mať hmotnosť minimálne 600g. Počas hibernácie sa ich telíčka ochladia a srdečný tep klesne zo 190 úderov za minútu len na 15 až 20 úderov za minútu, telesná teplota klesne z 35˚C na 10˚C alebo aj menej a dýchanie sa takmer zastaví. Ježko sa počas zimného spánku nadýchne len raz za niekoľko minút. Malí ježkovia, ktorí nedosiahnu do obdobia hibernácie 600g, alebo tí, ktorých uvidíte potulovať sa za denného svetla, budú určite potrebovať Vašu pomoc. Tieto mláďatká nebudú v zime spať, je potrebné ich držať v teple počas celej zimy a dobre ich vykŕmiť, aby mohli byť na jar vypustené do prírody. Pokiaľ by takíto maličkí ježkovia zaspali, znamenalo by to pre nich istú smrť. Ježko nie je náročný stravník, potrebuje len teplé miestečko vystlané novinovým papierom, mačacie granulky, alebo kvalitnejšie mačacie konzervy a čerstvú vodu.

Ježko, ktorého uvidíte za denného svetla zväčša potrebuje pomoc, ježkovia sa takmer nikdy nevyhrievajú na slniečku. Výnimku tvorí jesenné obdobie, kedy sa občas aj v priebehu dňa ježkovia kŕmia aby nabrali maximum zásob na zimu. Na problém ale vždy upozorní neprirodzené správanie.

Akýkoľvek ježko, na ktorom sú muchy alebo ich larvy potrebuje súrne pomoc.

Mláďatko ježka, ktoré je menšie ako priemerný grapefruit a nie sú s ním rodičia potrebuje pomoc.

Ježkom môžete pomôcť aj tak, že im necháte v záhrade na bezpečnom miestečku tanierik s mačacou alebo psou konzervou, granulkami , zvyškami varenej kuraciny, a misku s vodou.

Choroby ježkov a prvá pomoc

Slabý ježko s nízkou hmotnosťou – ježka treba odčerviť a dávať podkožne injekcie B12, 0,2 až 0,3 ml/kg hmotnosti, raz týždenne

Blchy – ježkove blchy žijú iba na ježkoch, len veľmi zriedkavo preskočia na psov alebo mačky, nehryzú ani ľudí. Neodporúča sa používať spreje na blchy, ako je napríklad Frontline, tieto sú pre ježkov nevhodné kvôli obsahu alkoholu, ktorý je pre ježkov toxický. Máme ale skúsenosti, že pri opatrnom použití je možné ho úspešne použiť.

Mušie vajíčka – malé biele alebo žlté vajíčka vyzerajúce ako zrnká ryže, zvyčajne okolo ušiek, očiek, krku, na brušku a v otvorených ranách - Pinzetou a jemnou zubnou kefkou odstráňte všetky, ktoré sa Vám dá. Vypláchnite ušká kvapkami do ušiek pre zvieratká. Vypláchnite očká teplou vodou. Prípadne ježka celého okúpte v teplej vode, zabaľte ho do uteráka a držte v teple kým nevyschne. Zoberte ho k veterinárovi na injekciu IVOMECTÍNU 0,02 ml na kg váhy

Mušie larvy – biele alebo krémové červíčky v otvorenej rane, alebo inde na tele – Pokiaľ sa z vajíčok vyliahli mušie larvy, často je už pre ježka neskoro a potrebuje veterinárnu pomoc VEĽMI RÝCHLO. Môžete urobiť všetko uvedené vyššie pri muších vajíčkach, ale zoberte ho k veterinárovi IHNEĎ.

Kliešte – pokiaľ má ježko na tele viac než 12 kliešťov, môže trpieť vážnou anémiou. Pri 30 a viac kliešťoch má len malú šancu na prežitie. Prvá pomoc je povyťahovať všetkých kliešťov pinzetou, alebo špeciálnymi klieštikmi na vyťahovanie kliešťov. Ak si na to netrúfate, navštívte s ježkom veterinára. Vyťahujte ich opatrne, nevytiahnutá hlava kliešťa môže spôsobiť infekciu.

Suchá koža- ježkovia často majú suchú pokožku. Pomáha jemnučké naolejovanie detským olejčekom, alebo jemným olivovým olejom. Natiera sa len chrbátik, nikdy nie bruško, pretože na brušku má ježko potné žľazy.

Kožné parazity – malé biele alebo hnedé bodočky pohybujúce sa po koži, lupiny, alebo chrastičky na koži. Pomôže injekcia IVOMECTÍNU zopakovaná po týždni. Potrebujú 0,02ml/ kg. Pomáha aj jemné potretie čajovníkovým olejom. Krém s výťažkom z čajovníka je veľmi účinný prostriedok.

Dehydratácia – zvieratko ležiace na boku v horúcom počasí, vpadnuté očká, sivé alebo biele ďasná, bledá koža, o uštipnutí sa koža ihneď nevráti do pôvodného stavu, viditeľne slabý. Najčastejšia príčina úmrtia ježkov v lete a suchu. Okamžite treba zobrať ježka k veterinárovi a podať rehydratačné tekutiny. Držte ježka v teple a tichu. Rehydratačné tekutiny od veterinára treba podávať na pitie aj ježkom ktorí utrpeli šok, alebo majú hnačku.

Podchladenie – v studenom počasí ježko leží, slabo dýcha, má veľmi studené bruško, je bledý. Okamžite treba ježka zahriať. Zobrať do teplej miestnosti nestačí, treba ježka položiť na zdroj tepla, napríklad fľašu s teplou vodou zabalenou v uteráku. Udržiavajte ho v teple, rehydrujte.

Kašeľ – najčastejšou príčinou kašľa u ježka sú pľúcne červy. Ježko kašle ako fajčiar, často v noci.
Nepriberá napriek tomu, že dobre je. Kašeľ nemusí byť prítomný. - Zoberte ježka k veterinárovi, ktorý ho odčerví injekciou LEVAMISOLu – 350ml na kg hmotnosti, rozdelené do dvoch dávok podkožne, tri dni po sebe, po 10 dňovej pauze zopakovať. Účinný je aj TELMIN (mebendazol) 5 dní po sebe, so 14 dňovou prestávkou a zopakovaním.

Začervenie - ježko nepriberá napriek jedeniu. Vyzerá chudý a slabý. Ježka treba okamžite odčerviť PANACURom (Fenbendazol), alebo TELMINom (Mebendazol) 5 dní po sebe a o dva týždne zopakovať. Niektorí veterinári odporúčajú použiť pasty Flubenol,alebo Vitaminthe.

Hnačka - riedka stolica, občas s krvou. Okamžite rehydrovať rehydratačnými tekutinami od veterinára. Udržiavať v teple, dať ľahkú diétu s vareným kuracím mäsom. NIKDY NEDÁVAJTE JEŽKOM MLIEKO! Ak nepomôže zmena stravy a odčervenie, treba zobrať ježka k veterinárovi.

Zranenia – ak zvieratko piští, alebo plače, treba ho okamžite zobrať k veterinárovi, nepokúšať sa o jeho ošetrovanie. Ak má len maličké zranenie, natrite ho antiseptickým prípravkom čo najjemnejšie. Vyberte z rany nečistoty. Posypte práškom na rany. V prípade poranenia očiek ich vypláchnite jemne teplou vodou. Rehydrujte.

Pri akýchkoľvek pochybnostiach volajte odborníkov.

Zdroj: www.zachranazvierat.sk
Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.11.2015 10:22 | 0 komentárov | 5815x


www.aquabooks.cz zoochov.cz