Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

UNESCO má už 70 rokov

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) oslavuje svoje výročie. Pred 70 rokmi, 16. novembra 1945, podpísalo 37 krajín, medzi nimi aj Československo, Ústavu UNESCO. Cieľom bolo vytvoriť takú medzinárodnú organizáciu, ktorá by zabraňovala vzniku ďalšej svetovej vojny.

"UNESCO podporuje medzinárodnú spoluprácu v ochrane kultúrneho dedičstva, hmotného i nehmotného, spoluprácu vo vzdelávaní, stredoškolského i vysokoškolského, podporuje nové technológie, vedeckú spoluprácu, slobodu prejavu či ochranu biodiverzity v rámci biosférických rezervácií," uviedla pre slovenské médiá generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova.

Doplnila, že UNESCO je veľkou globálnou platformou pre zdieľanie skúseností, medzinárodnú spoluprácu a upevnenie nastavení tým, že sa prijímajú konvencie v dôležitých oblastiach. "Myslím si, že každý z tejto medzinárodnej organizácie benefituje, vrátane Slovenska," dodala. UNESCO je tak jedinou odbornou organizáciou systému OSN, ktorá má mandát na rozvoj kultúrneho a intelektového potenciálu svetového spoločenstva.

UNESCO je známe najmä zoznamom svetového kultúrneho dedičstva. Slovensko má v UNESCO zapísanú napríklad Banskú Štiavnicu a technické pamiatky jej okolia, Levoču, Spišský hrad, rezerváciu ľudovej architektúry Vlkolínec, historické jadro Bardejova či fujaru, terchovskú muziku ale aj skalné obydlia v Brhlovciach.

Finančnú situáciu medzinárodnej organizácie skomplikovali Spojené štáty americké, ktoré ju od roku 2011, po tom, ako organizácia schválila prijatie Palestíny za svojho člena, prestali financovať. Tým organizácia stratila asi pätinu svojho rozpočtu a musela prepúšťať zamestnancov. USA boli napriek tomu minulý týždeň opätovne zvolené za člena výkonnej rady organizácie.

V súčasnosti má UNESCO 195 členov a deväť pridružených členov. Po rozdelení bývalého Československa sa Slovenská republika stala členom UNESCO sukcesiou 9. februára 1993.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.11.2015 09:57 | 0 komentárov | 2227x


www.aquabooks.cz zoochov.cz