Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nicaragua, 1981, razená

Vivaristika na známkach

Zaujímavá kolekcia zobrazujúca aj nám známe akváriové rybky vyšla ešte v roku 1981. Vydala ju Nikaragua, pričom zahŕňa druhy, vyskytujúce sa aj v jej riekach.
Zo samotnej kolekcie sa toho príliš veľa nedozvieme, okrem vedeckého názvu (ktorý je na niektorých miestach pomerne nečitateľný), vročenia vydania kolekcie, hodnoty a označenia „correos“ či „aereo“ neobsahuje totiž nič ďalšieho.
Každopádne ide medzi filatelistami – špecialistami na akvaristiku vyhľadávanú kolekciu.

Najrozľahlejší štát Strednej Ameriky leží uprostred jej pevninského mosta. Tichooceánske pobrežie lemuje úzka nížina. Na východ od nej sa dvíhajú aj v súčasnosti aktívne sopky. Na východ od sopiek sa tiahne temer celou Nikaraguou tektonická prepadlina. Na jej dne ležia jazerá Nicaragua (8264 km) a Managua (1134 km). Najvyšší vrch krajiny Mogotón (2438 m n.m.) sa týči v sopečnom pohorí Cordillera Isabelia na severovýchod od prepadliny. Pobrežie Karibského mora lemuje močaristá nížina La Mosquitia. Názov krajiny pripomína meno indiánskeho náčelníka (Nicarao). Bývalá španielska kolónia získala nezávislosť roku 1821. Potom bola pričlenená k Mexickému cisárstvu. Roku 1823 sa stáva členom Stredoamerických zjednotených území (dŕžav). Samostatnou republikou je od roku 1838. Krajina oplýva nerastnými surovinami (zlato, striebro, ropa). Priemysel sa zameriava na spracovanie poľnohospodárskych plodín. Najdôležitejšie sú káva, bavlník, banány a cukrová trstina. Významný je chov hovädzieho dobytka.


Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach):

Cheirodon axelrodi – 0.50 C
Poecilia reticulata – 1.00 C
Anostomus anostomus – 1.85 C
Corydoras arcuatus – 2.10 C
Cynolebias nigripinnis – 2.50 C
Pterolebias longipinnis – 3.50 C















Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.12.2007 11:27 | 0 komentárov | 3263x


www.aquabooks.cz zoochov.cz