Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Domáce vtáctvo získalo nových spojencov. Veterinárov

Prioritnou úlohou projektu LIFE Energia je identifikovať úseky elektrických vedení, ktoré sú nebezpečné pre vtáctvo pre možné nárazy, a ich ekologizácia ochrannými prvkami, aby sa im operenci vyhli. Aktivity s tým spojené avšak realizuje na východnom Slovensku Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Medzi dôležité aktivity tamojšej Kliniky vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat UVLF patrí ošetrovanie voľne žijúcich chránených živočíchov. Najčastejšie ide o dravé vtáky, ako sokol myšiar, myšiak hôrny, jastrab lesný, ako aj o viaceré druhy sov - sova lesná, dlhochvostá, myšiarka ušatá, taktiež o rôzne druhy spevavých vtákov, ako sýkorka, zelienka, pinka, drozd, ďateľ. Sezónne sú ošetrované dážďovníky, belorítky, tiež chránené druhy cicavcov, rys ostrovid alebo druhy veveríc. Najčastejším dôvodom pobytu týchto zvierat na klinike sú rôzne druhy fraktúr vzniknuté najmä po strete s automobilmi, ako aj vyhladovanie a celkové vysilenie predovšetkým v zimnom období. Taktiež sú často prinášané opustené mláďatá. Priemerne košickí veterinári ošetrujú 60 chránených živočíchov ročne, s úspešnosťou okolo 60 percent. Po ukončení terapie zvieratá putujú späť do voľnej prírody. Od roku 2014 sa klinika stará aj o zranené jedince, ktoré sa nájdu počas mapovania elektrických vedení v projekte LIFE Energia. A to bol hlavný dôvod, prečo sa v priestoroch UVLF oficiálne nainštalovala informačná tabuľa, ktorá prináša stručné informácie o aktivitách projektu.

Projekt LIFE Energia, ktorý sa realizuje i na východnom Slovensku, pomôže zachrániť ročne až niekoľko tisíc vtákov. V týchto dňoch prebieha mapovanie elektrických vedení, počas ktorého sa identifikujú tie úseky, ktoré sú z hľadiska nárazov vtákov do vedení nebezpečné. Následne sa tieto budú ekologizovať ochrannými prvkami, ktoré si vtáctvo všimne v predstihu a vedeniu sa vyhne.

Projekt podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Realizujú ho organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR od septembra 2014 do decembra 2019.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.11.2015 00:16 | 0 komentárov | 2269x


www.aquabooks.cz zoochov.cz