Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Salamandra škvrnitá

Salamandridae Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758) Herpetofauna SR - obojživelníky

Po daždi, s blížiacim sa súmrakom, na čistinkách a lesných cestičkách, v blízkosti dočasných mlák s vodou ju možno pri troche šťastia zbadať. Na prvý pohľad sa zdá akoby bola z čiernej gumy, ošperkovaná výraznými žltými škvrnkami, ktoré niekedy prechádzajú do pozdĺžnych pásov. Jej pohyb je pomaličký a akoby sa spoliehala iba na svoje výstražné sfarbenie, ktoré v slovníku prírody znamená jediné – pozor, som jedovatá. Skutočne je tomu tak.

Za hlavou má totiž salamandra škvrnitá výrazné jedové žľazy – parotídy, ktoré môžu pri hroziacom nebezpečenstve vystreknúť jedovatú látku salamandrín, pričom túto môže salamandra vystreknúť do vzdialenosti niekoľkých cm aj z jedových žliaz, ktoré má pozdĺž chrbtice.
Inak ale je to pomalé a neškodné zviera, ktoré môžeme nájsť vo vlhkých listnatých a zmiešaných lesoch stredných polôh, predovšetkým v bučinách od 200 – 600 m n.m.

Telo je dlhé asi 20 cm a nesú ho štyri pomerne slabé nôžky, vďaka ktorým sa salamandra môže pohybovať typickým kývavým pohybom, no v nebezpečenstve dokáže aj vyvinúť vyššiu rýchlosť, ale len na krátku vzdialenosť. Hlava nesúca výrazne veľké oči je široká, zhora sploštená. Valcovitý trup má na bokoch priečne ryhy, ale chvost je tiež valcovitý, pri koreni nápadne zosilnený a na konci tupo zakončený. Pomerne drobné prsty nemajú plávajúce blany ani kožné lemy. Koža je lesklo čierna s typickými výraznými ostro ohraničenými nepravidelnými žltými alebo aj pomarančovými výstražnými škvrnami, ktoré z nej robia na mokrom lístí priam neviditeľného tvora, až kým sa sám neprezradí pohybom.

Jej larvy, ktoré k svojmu životu potrebujú čisté horské vody, sú hnedavé až čiernohnedé s typickým mramorovaním a dosahujú veľkosť 3-6 cm.
Po stranách hlavy sa im pre dýchanie vytvoria žiabre. Neskôr metamorfujú v drobné čierno sfarbené jedince, ktoré svoje žlté či pomarančové škvrnky po tele majú dočasne tmavo sfarbené. Až neskôr sa prefarbia do dospelostného šatu.
Salamandra škvrnitá je pozemný druh mloka s nočnou aktivitou. Počas dňa a v suchom období sa zdržuje pod koreňmi stromov, kôrou padnutých stromov, kameňmi, v norách po hlodavcoch a v iných úkrytoch, Nájsť ju vtedy je skutočne náhoda, skôr je aktívna i za dňa po daždi. V priebehu roka je aktívna od marca do novembra, neskôr prezimuje často vo veľkých skupinách v podzemných úkrytoch, jaskyniach, štôlach, pivniciach. Dospelá salamandra v prírode sa dožije 20, no pri chove v opatere človeka až 50 rokov. Jej jedálniček tvoria suchozemské bezstavovce ako najrôznejší hmyz, bezulitné slizniaky, dážďovky. Miestami je bežným druhom, ale to neznamená, že nie je ohrozená.

Premenou prirodzených lesov v smrekovej monokultúre, odlesňovaním a úbytkom vhodných zimovísk dochádza k výraznému znižovaniu populačnej hustoty a v niektorých oblastiach s intenzívnym poľnohospodárstvom sa úplne vytratila. Aj preto je veľmi zraniteľným prvkom našej prírody.

Foto a text: Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Tozi | 11.7.2007 17:33 | 2 komentáre | 17682x


www.aquabooks.cz zoochov.cz