Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lokality so vzácnymi druhmi vtákov sú ohrozené. Čaká ich revitalizácia

Mnohé lokality juhovýchodnej časti Podunajskej nížiny sú domovom ohrozených druhov vtákov. Napríklad trsteniarik tamariškový hniezdi na Slovensku iba v chránenom vtáčom území (CHVÚ) Parížske močiare. Tie sú spolu s CHVÚ Žitavský luh a CHVÚ Dolné Pohronie aj jedným z posledných útočísk včelárika zlatého, kačice chrapačky, chriašťa malého či kane močiarnej. Tamojšie mokrade sú však zničené, rovnako aj pieskové steny. Situáciu má preto zmeniť ochranársky projekt. Na lokalitách hniezdia desiatky druhov vtáctva. Napríklad Parížske močiare patria k územiam s najvyššou koncentráciou hniezdiacich druhov močiarnych vtákov v odhadovanom počte 1000 až 1500 párov. Napriek tomu, že spomínané tri chránené vtáčie územia sú rozlohou malé, ich význam je pre zachovanie viacerých druhov na Slovensku i v Európe podľa ornitológa obrovský. Ich zachovanie je aj jedným zo záväzkov SR voči Európskej únii.

Vzhľadom na to, že sa na lokalitách nerealizovali desaťročia žiadne opatrenia, pomaly degradujú, mokrade zarastajú, rovnako aj pieskové steny. Ochranári ich idú preto v rámci projektu podporeného Európskou komisiou a ministerstvom životného prostredia v rámci programu Life+ revitalizovať. Napríklad v Parížskych močiaroch sa budú podľa Gúgha obnovovať ramená, odstraňovať sedimenty či rozširovať pozostatky lagún. Odstraňovať sa tiež bude vegetácia, aby sa z mokradí nestal lužný les.

Päťročný projekt začali realizovať v tomto roku. V rámci neho sa už v lokalite Žitavský luh obnovilo hospodárenie. O kosenie tamojších lúk sa tak starajú namiesto ľudí zvieratá. V minulosti sa na miestnych lúkach pásol hovädzí dobytok a ovce, vďaka čomu mali hniezdiace vtáky dostatok hmyzu ako potravy a zachoval sa tak aj nízkobylinný charakter vegetácie. Udržiavanie mokrých lúk má význam aj pre ľudí, slúžia totiž ako protipovodňová ochrana. Obnoviť potrebujú nielen spomínané močiare, ale aj pieskové steny na Dolnom Pohroní obývané včelárikom zlatým. Na mieste sa preto bude bagrovať a steny sa mechanicky upravia tak, aby boli pre včeláriky opäť vhodným útočiskom.

Foto: www.podunajsko.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.11.2015 11:30 | 0 komentárov | 2455x


www.aquabooks.cz zoochov.cz