Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Andódi a kol.: Akvaristická ročenka 1961 - 62

Z knižnice akvaristu

Sľuby sa majú plniť. Ale občas to osud zariadi úplne inak.
Presne toto mi napadlo pri úvodných vetách neveľkej Akvaristickej ročenky, ktorú sa mi podarilo veľkou zhodou okolností získať. Popravde, netušil som o nej. O to radšej som, že je v mojej už viac než 1500 hlavovej zbierke akvaristických publikácií.

„Nie je tomu ani rok, čo sme čitateľom oznámili zastavenie bulletinu Zvesti AK. Vedeli sme, že náš sľub nahradiť bulletin ročenkou musíme dodržať“. Pripomínajú aj vám tieto riadky sľub daný vydavateľom a šéfredaktorom nášho dlhoročného periodika Akvárium Terárium (AT 2009)? Mne veru áno. V prípade „Atčka“ ale nebol, žiaľ, dokončený ani posledný ročník a jeho dve dvojčísla vydal v tlačenej podobe až môj priateľ Karel Krček. Sľúbená ročenka sa ale doposiaľ nevydala a so smrťou Josefa Lonského, ktorý naše "ATčko" dlhé roky vydával, sa nádej na znovuoživenie nášho „Atčka“ alebo vydanie ročenky rozplynula v nenávratno. Osud to zariadil nečakane inak. Dožije sa naša generácia, vyrastajúca na „Atčku“ jeho znovuzrodenia? Nevedno.



Poďme k samotnej ročenke, ktorú máme pred sebou. Na jej titulnej stránke sa nachádza kráľ Amazonky – skalár. Ale na vnútornej stránke nezvyčajný odkaz pre, zrejme, pôvodného majiteľa knižočky „Pluhař – Dědek: Jestli mně opustíš...“. Treba len dúfať, že si to pán akvarista prečítal a neopustil svoju polovičku. Alebo sa naplno venoval akvaristike... Toto posolstvo má ešte jeden podtón. Je ako „rukolapný“ dôkaz o tom, že hoci táto ročenka vyšla v Bratislave, dostala sa do rúk aj v Čechách. Odtiaľ som ju pre seba aj po 54 rokoch získal.
Knižočku vydala Tlačová, edičná a propagačná služba MH v Prahe – pobočka v Bratislave ako publikáciu Záhradníctva a rekreačných služieb mesta Bratislavy v náklade 7000 výtlačkov. Ročenka má v tiráži dodatok „Ročenka je určená ako literárna pomôcka pre akvaristov“. Spracoval ju L. Andódi a nájdeme v nej práce od jedenástich autorov (S. Frank, V. Sadílek, O. Wollner, J. Holčík, F. Hindák, E.K. Balon, L. Andódi, F. Havlena, Š. Pacák, P Laurenčík a M. Nemec.), 132 stránok (vrátane prílohy Pomocná stupnica pH, ale aj dobovej reklamy), 42 čiernobielych fotografií – niektoré aj na samostatných prílohách, 67 peroviek a 2 tabuľky.



Tu je jej obsah:
Niekoľko slov čitateľom
Chov characíd v akváriu
Nové kryptokoryny v našich nádržiach
O prebzdušňovaní kedysi a dnes
Desať otázok – desať odpovedí
Niečo o histórii domestikácie rybky zlatej
Sinice a riasy v akváriách
Niekoľko poznámok k významu sfarbenia akváriových rýb a ich farebné odchýlky
Chov a rozmnožovanie niektorých našich rýb v akváriách
Výstavné a tropické akváriá
Spôsoby získavania a chovu prirodzenej živej potravy pre ryby
Chráňme akváriové rybky pred inváznymi chorobami a poškodením
Lovíme bahnenky bez námahy
Lepšie využiť antibiotiká v akvaristike
Akváriové rybky importované v ostatných rokoch
Zoznam akvaristických krúžkov v ČSSR
Adresy autorov



Okrem obsahu jednotlivých odborných príspevkov sú zaujímavé aj spomenuté zoznamy a počty krúžkov v mestách. Zoznam pokrýva veľkú časť vtedajšieho Československa. V niektorých mestách (napr. Brno, Gottwaldov, Jihlava, Ostrava, Plzeň, Praha, Prostějov alebo Znojmo) funguje v roku 1961 hneď niekoľko akvaristických či aj teraristických Závodných Klubov ROH (Revolučné odborové hnutie). Je zaujímavé, že slovenských miest je len pár (Bratislava, Nitra). Ktohovie koľko z tých klubov, krúžkov, organizácií ešte je plne funkčných. Posledné stránky knižky predstavuje pekná dobová reklama či už na donášku kvetov, alebo aj ako upútavka na reprezentačnú predajňu Akvárium v Bratislave a na novinku v podobe nového vzduchovacieho čerpadla – motorčeka, ktorý som mal i ja doma. Ten mal síce deklarovanú malú spotrebu, bezporuchovosť a aj vysoký výkon, na čiernej skrinke sa vynímal skalár (Pterophyllum sp.), ale ak ste tento motorček nebodaj položili na nevhodnú podložku, dokázal byť nesmierne hlučný. Nuž, spomienky sa vracajú. A to aj v podobe tejto krásnej akvaristickej ročenky...

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.10.2015 00:08 | 0 komentárov | 2442x


www.aquabooks.cz zoochov.cz