Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rhombophryne longicrus – nový druh žaby z Madagaskaru

Nový druh obojživelníka sa vyznačuje nielen sfarbením, ale aj nezvyčajne dlhými štíhlymi končatinami, ktoré sú tiež dôvodom pre jej meno. Tento mikroendemický druh bol objavený v masíve Sorat v severnom Madagaskare. Spôsob života tohto druhu žaby je zatiaľ neznámy.



R. longicrus sp. n. má dlhé, štíhle nohy. Nový druh je úzko súvisí s druhom R. minuta, čo je oveľa menší druh z masívu Marojejy na juhovýchod od Sorat, s podobne dlhými končatinami.
Dĺžka končatín pravdepodobne súvisí s ich hrabavým spôsobom života a prispôsobením sa životu. Ak by tomu bolo tak, vedu čaká ešte veľa prekvapení v podaní tohto rodu žiab. Aj preto vedci navrhli jej zaradenie do zoznamu IUCN Red List. Ďalším dôvodom na tento krok je aj fakt, že je tento druh známy len z jediného miesta v zalesnenej oblasti o rozlohe približne 250 km2, ktorý ešte nie je začlenený do akejkoľvek chránenej oblasti.

Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.10.2015 15:28 | 0 komentárov | 2195x


www.aquabooks.cz zoochov.cz