Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

EÚ si priznáva svoje zlyhanie v ochrane prírody

Strednodobé hodnotenie EÚ Stratégie pre ochranu biodiverzity do roku 2020, ktorú v piatok zverejnila Európska komisia hovorí o veľmi slabom pokroku pri väčšine vytýčených cieľov. Tieto boli stanovené v roku 2011. Najväčším fiaskom je cieľ týkajúci sa riešenia neudržateľného poľnohospodárstva.

Európska únia týmto potvrdila, že neplní väčšinu svojich vlastných cieľov v oblasti ochrany biodiverzity, a tak mnohým rastlinám a živočíchom hrozí naďalej vyhynutie. Hodnotením stratégie tak Komisia potvrdila varovania, ktoré organizácia BirdLife Europe predložila vo svojom vlastnom posúdení stratégie s názvom Halfway Thereť (Na pol cesteť), zverejnenom v júni.

„Správa Komisie len potvrdila naše vlastné zistenia, že Európska únia, spolu so svojimi členskými štátmi zďaleka nerobia dosť pre ochranu nášho prírodného dedičstva. Jednou z najproblematickejších oblastí je nastavenie poľnohospodárskej politiky a jej dotácií. Práve Spoločná poľnohospodárska politika a jej „ozelenenie“ navonok je pre odborníkov jedným z najväčších sklamaní v ochrane biodiverzity poľnohospodárskej krajiny. V členských štátoch EÚ je naďalej zaznamenaný výrazný pokles vtáctva poľnohospodárskej krajiny alebo deštrukcia lúk a trávnatých porastov za účelom intenzívneho poľnohospodárstva,“ konštatuje Jozef Ridzoň, ochranársky manažér zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko a dodáva: „ Aj keď celkovo EÚ pri ochrane biodiverzity zlyháva, prax potvrdzuje, že v prípade správnej implementácie Smernice o vtákoch a Smernice o biotopoch, čiže kľúčovej legislatívy EÚ pre ochranu prírody, vidíme skutočné výsledky a záchranu ohrozených druhov či biotopov.“

Sebakritika Európskej únie potvrdzuje, že budúce snahy v ochrane prírody sa musia zamerať na skutočnú reformu poľnohospodárskej politiky EÚ a dôkladnú implementáciu existujúcej environmentálnej legislatívy. Veríme, že Komisia nepodľahne tlaku zo strany niektorých lobistických skupín a členských štátov, ktoré volajú po zmene práve tých zákonov, ktoré vlastne ako jediné v rámci Stratégie o biodiverzite prinášajú výsledky. Smernice o vtákoch a biotopov sú základným kameňom EÚ Stratégie pre ochranu biodiverzity do roku 2020. Problémom je však nedostatočná implementácia a financovanie. V rámci kampane Nature alert (v slovenčine Hlas pre prírodu), ktorú realizovala organizácia BirdLife Európe spolu s ďalšími ochranárskymi organizáciami, sa viac ako pol milióna ľudí zasadilo za zachovanie a úplnú implementáciu smerníc v ochrane prírody.

Zdroj: SOS BirdLife Slovensko

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.10.2015 13:10 | 0 komentárov | 2156x


www.aquabooks.cz zoochov.cz