Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Podľa Európskej komisie úbytok biodiverzity v Európe pokračuje

Stav viac ako troch štvrtín významných prírodných biotopov v Európskej únii je v súčasnosti nepriaznivý a mnohým druhom hrozí vyhynutie. Členské štáty únie musia preto dôslednejšie vykonávať európske predpisy v oblasti životného prostredia.

Konštatuje to Európska komisia (EK) v najnovšie zverejnenej správe, ktorá v polovici trvania hodnotí plnenie Stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2020. EK v hodnotení konštatuje pokrok v mnohých oblastiach, zároveň však zdôraznila potrebu urobiť v praxi ďaleko viac, ak sa má politika EÚ pretransformovať do konkrétnych opatrení. Zastavenie úbytku biodiverzity bude závisieť aj od toho, ako účinne dokážeme otázky súvisiace s biodiverzitou integrovať do politík poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, rybárstva, regionálneho rozvoja a obchodu, upozorňuje EK.

Ak súčasné trendy budú pretrvávať, vážne to ohrozí schopnosť prírody naďalej nás živiť, varuje. „Schopnosť prírody čistiť ovzdušie a vodu, opeľovať poľnohospodárske plodiny a znižovať následky katastrof, akými sú napríklad záplavy, je ohrozená, čo môže znamenať nemalé a neočakávané náklady pre našu spoločnosť a ekonomiku,“ uvádza. EK dnes zároveň zverejnila výsledky prieskumu Eurobarometer, ktorý ukazuje, že Európania majú v tejto oblasti obavy.

Z takmer 28.000 rozhovorov vykonaných v rámci tohto prieskumu vyplynulo, že respondenti všeobecne považujú úbytok a možné vyhynutie zvierat, rastlín, biotopov a ekosystémov za vážny problém. Väčšina Európanov sa obáva dôsledkov úbytku biodiverzity a uvedomuje si možný negatívny vplyv na ľudské zdravie a dobré životné podmienky a v konečnom dôsledku aj na dlhodobý hospodársky rozvoj.

„Viac ako 91 percent si myslí, že je to vážny globálny problém. Všetci respondenti zdieľajú obavy z toho, že degradácia prírody ich zasiahne na osobnej úrovni,“ informovala Dennis Abbottová z generálneho riaditeľstva EK pre životné prostredie.

Komisia v súčasnosti vykonáva kontrolu vhodnosti smerníc EÚ o vtákoch a biotopoch, aby posúdila, či svoje ciele dosahuje najúčinnejším spôsobom. Narastajúcou hrozbou pre európsku biodiverzitu sú invázne nepôvodné druhy, ktoré spôsobujú značné škody v poľnohospodárstve, lesnom hospodárstve a rybárstve a EÚ stoja najmenej 12 miliárd eur ročne. Nedávno nadobudlo účinnosť nové nariadenie, ktorého cieľom je bojovať proti šíreniu inváznych nepôvodných druhov. Zámerom je vypracovať do začiatku roka 2016 zoznam inváznych druhov v EÚ.

Cieľom stratégie EÚ v oblasti biodiverzity je zastaviť jej úbytok, degradáciu funkcií ekosystémov a do roku 2020 ich v čo možno najväčšej miere obnoviť. EK konštatuje, že strata biodiverzity stojí EÚ odhadom tri percentá jej HDP, alebo 450 miliárd eur ročne v dôsledku nedostatku čistej vody, čistého vzduchu, úrodnej pôdy a potravy. Milióny európskych pracovných miest a miliardy eur ročného obratu priamo závisia od biodiverzity a ekosystémov, pripomenula. Lokality siete Natura 2000 podporujú približne 12 miliónov riadnych pracovných miest v EÚ v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva, rybolovu a rekreácie. Chránené lokality Natura 2000, financované EÚ, pokrývajú približne pätinu rozlohy EÚ a štyri percentá jej morí.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.10.2015 13:06 | 0 komentárov | 2356x


www.aquabooks.cz zoochov.cz