Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový prírodovedný náučný areál Devínska kobyla je prínosom aj pre prírodu

Prírodný klenot Bratislavy - Devínska kobyla v týchto dňoch získa nový prírodovedný náučný areál. Ten v sebe zahŕňa nielen informačné tabule, ktoré majú za úlohu návštevníka oboznámiť s jedinečnosťou prírodných spoločenstiev, ale upozorňujú ho na ich zraniteľnosť, ohrozenie a potrebu aktívnej ochrany. Náučný areál oživujú aj interaktívne drevené prvky, paleochodník a informačné tabuľky k zaujímavým druhom tu sa vyskytujúcim.

Devínska Kobyla je jednou z najnavštevovanejších turistických lokalít a vedie ňou niekoľko turistických chodníkov. V predchádzajúcich rokoch pribudli v území informačné tabule približujúce geológiu tohto jedinečného miesta, no o prírodných hodnotách tohto územia poskytovalo strohé informácie len niekoľko starších informačných tabúľ. Pritom práve výskyt vzácnych druhov a biotopov či už stepných, lúčnych, lesných, alebo skalných, prispel k tomu, že územie bolo v roku 2004 zaradené do Európskej sústavy chránených území Natura 2000.

Realizácia nového areálu trvala niekoľko rokov, pričom jeho súčasťou je lesný chodník, stepný chodník, paleontologické ihrisko, hmyzí kút a aj salaš. Náučný areál realizovala organizácia DAPHNE - IAE, v rámci projektu LIFE+ Príroda Obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislava, na ktorom spolupracuje s organizáciou BROZ a Štátnou ochranou prírody. Na realizácii chodníka sa podieľali aj Lesy SR. Projekt je financovaný zo zdrojov EÚ a MŽP SR a sčasti aj z projektu Ochrana druhov a biotopov v Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla, ktorý podporila Nemecká spolková nadácia pre životné prostredie (DBU).

Ilustračné foto: www.commons.wikimedia.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.9.2015 16:34 | 0 komentárov | 2418x


www.aquabooks.cz zoochov.cz