Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Minca s tuatarou novozélandskou

Po prvý krát sa toto nesmierne zaujímavé a v podstate aj unikátne platidlo dostalo do obehu ako päťcentová minca už v roku 1967.
Ďalšia minca s tým istým vyobrazením, teda tuatarou bola vydaná a vpustená do obehu až 31. júla 2006, ale práveže v minulých dňoch bola z obehu opätovne stiahnutá.
V limitovaných edíciách boli následne vydané v tomto roku pamätné mince v hodnotách 5 a 10 centov. A tak práve táto minca zažila svoj commeback. Čo je na tejto minci tak zaujímavéť Portrét, teda námet. Na prvý pohľad vypadá ako jašter, to je pravda. Svojou podstatou aj ide o jaštera, ale nie akéhokoľvek. Tento si totiž pamätá aj slávnu éru dinosaurov a časy, kedy sa naša Zem len rodila. Tým plazom je endemická tuatara novozélandská (Sphenodon punctatus) z rodu Sphenodontidae, ktorú popísal Gray v roku 1842. Do toho istého rodu patrí ešte aj Sphenodon guntheri (Buller, 1877), ktorého popis vedecká obec spochybnila a ignorovala až do roku 1990, kedy vďaka použitiu DNA testov ho Charles Daugherty et al. opätovne vzkriesil a potvrdil jeho existenciu. Tento druh obáva malý ostrov North Brothers. Svoj druhový názov získal po dr. Albert Guntherovi, správcovi Britského múzea v Londýne. Literatúra uvádza aj druh Sphenodon diversum Colenso, 1885 s pochybnou históriou.

V roku 2007 uzreli svetlo sveta aj mince v hodnote $5 USD (KM 150) v kupronikle a striebre, ktoré akoby vzdávali pocty tomuto plazovi. V tomto istom roku (2007) vyšli ešte aj nové 10 centové pamätné mince, ktoré boli vydané s rovnakým vyobrazením, teda tuatarou.

Tuatara je Maorské meno a dalo by sa preložiť ako "kopce na chrbtoch". V skutočnosti tuatara má ostnité hrebene tvorené tŕnitými výbežkami na hlave, krku, chrbte a chvostu. Hatéria novozélandská sa okrem toho vyznačuje dvojicou klinových predných zubov a druhové označenie punctatus zase poukazuje na nažltlé bodky na jej mláďatách.

Zdroj: http://www.numismaster.com/ta/numis/Article.jspťad=article&ArticleId=3467
Preložili a spracovali: Tomáš Pavlík (ToPaS) a Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.12.2007 16:00 | 0 komentárov | 5100x


www.aquabooks.cz zoochov.cz