Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Veľkú Richňavu naplnia vodou do troch rokov. Predtým ju zrevitalizovali

V týchto dňoch Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) odovzdal do užívania ďalší zrekonštruovaný tajch, a to Veľkú Richňavu. Rekonštrukcia tajchu, ktorý je zo všetkých banskoštiavnických tajchov najväčší, trvala približne rok. Rekonštrukcia tajchu stála 475.000 eur, pričom viac ako 80 percent z týchto peňazí bolo zaplatených z Kohézneho fondu Európskej únie, 15 percent zo štátneho rozpočtu a 5 percent z vlastných zdrojov SVP.

Pri revitalizácii sa urobili protipovodňové opatrenia, revitalizoval sa tajch ako technická pamiatka a zároveň sa vytvorilo miesto, kde v budúcnosti, keď natečie voda, sa budú môcť miestni, ale i návštevníci rekreačne vyžiť.

Keďže tajch je kultúrnou pamiatkou a zároveň tak, ako aj ostatné banskoštiavnické tajchy, je súčasťou svetového dedičstva Unesco, vodohospodári pri jeho revitalizácii úzko spolupracovali aj s pamiatkarmi. Dôležité a časovo náročné bolo vybudovanie kamenného opevnenia obvodového svahu hlavnej i bočnej hrádze. Rozšíril sa tiež bezpečnostný priepad, koruna hrádze bola zatrávnená a asfaltová cesta vedúca proti tajchu dostala nový asfaltový koberec. Vybudované boli aj osobitné terasy a prístup pre vozičkárov.

Vodohospodári predpokladajú, že tajch sa naplní v priebehu jedného až troch rokov, čo bude závisieť najmä od poveternostných podmienok.

Veľkú Richňavu vybudovali v rokoch 1738 – 1740 podľa projektu Samuela Mikovíniho. Voda z tajchu sa dlhé desaťročia využívala v úpravniach rúd, ale aj na pohon čerpacích strojov, ktoré slúžili na čerpanie nežiaducej vody z hlbín banskoštiavnických rudných baní. Po priemyselnej revolúcii a technologických zmenách v baníctve však aj tieto vodné nádrže postupne strácali svoj pôvodný význam, no ich voda stále nachádzala uplatnenie v úpravníctve rúd. V súčasnosti Veľká Richňava slúži na rekreačné účely, plní tiež protipovodňovú funkciu.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.9.2015 07:56 | 0 komentárov | 2455x


www.aquabooks.cz zoochov.cz