Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Antheraea yamamai Guérin-Méneville, 1861

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Lepidoptera
Saturniidae
Saturniini
Antheraea

Synonymá: Antheraea calida
Antheraea fentoni
Antheraea hazina
Antheraea morosa
Antheraea sergestus
Antheraea ornata
Antheraea ornatrix

Výskyt: Tento nočný druh motýľa obýva listnaté lesy a na stromy bohaté nížiny, s prevahou dubov. Motýl lieta v podvečer a večer. Druh je vo svete relatívne rozšírený, ale pôvodne obýval Áziu, hlavne okolie Japonska. Vďaka rozvoju využitia hodvábu sa dostal do Indie a aj do európskej prírody a to vďaka niekoľkým z chovu uniknutým jedincom v roku1868. V súčasnosti jeho výskyt siaha od severu Talianska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Slovinska, Chorvátska až do Bosny a Srbska, Rumunska i Nemecka.

Popis: Dospelý jedinec – motýľ má rozpätie krídel 110 – 160 mm. Farebne je tento druh veľmi variabilný ana svojom tele nesie farby od piesčito žltej, cez hnedosivú až do čokoládova, bronzova, načervenala alebo aj khaki. Telo má rovnakú farbu ako krídla, pričom predné a zadné krídla nesú aj malé ružovožlté očko, podľa ktorého možno tento druh velmi dobre rozlíšiť od iných druhov. Navyše, krídla sú lemované tmavým pásikom, ktorý je u niektorých farebných foriem doplnený ešte o biely alebo ružový pásik. Tykadlá sú hrebenité a svetlo hnedé.

Rozlíšenie pohlavia: Samec má typické veľmi dlhé hrebeňovité tykadlá a líši sa od samičky aj odlišným tvarom zadočku.

Párenie: Motýle sa pri chove pária veľmi ťažko a príbuzné jedince z toho istého chovu sa zväčša odmietajú prirodzene páriť a preto treba využiť, pri dostatočných skúsenostiaxch ich spárenie v ruke. Samec pri kopulácii vyhľadáva samičku za súmraku a samotné párenie sa odohráva pred polnocou, pričom trvá asi 3 hodiny. Po ňom samec odlieta si vyhľadať ďalšiu samičku zvolnú na párenie. Je vhodné k jednej samičke umiestniť aj dvoch samčekov. K samotnému páreniu tento druh vyžaduje kľud, pričom je vhodné umiestniť klietku s dospelými jedincami do vonkajšieho prostredia pri teplote 15 °C a viac a pri prúdení vzduchu. Klietku neumiestňujme na dosah od pouličných lámp. Kopulácia trvá celú noc i deň. Samička po párení nakladie v nasledujúcu noc vajíčka v počte asi 150 - 200 ks na konáriky živných rastlín.

Vajíčka: Tie sú u tohto druhu pomerne veľké (2,5 mm), guľatého tvaru, ktorý sa občas môže meniť aj na mierne oválny. Ich sfarbenie je bielohnedé až hnedé.  Samica ich kladie v kôpkach na kôru hostiteľských stromov. Vajíčka prezimujú  pri teplote do -15  °C. Vhodné je ich koncom leta, na jeseň i v zime umiestniť do vzdušnej krabičky vo vonkajšej teplote, pričom ich občas aj navlhčíme, no pritom dávame pozor na povrcjovú pleseň. S príchodom jari pri vyššej vonkajšej teplote ich umiestňujeme do chladničky pri teplote cca. 0°C a tu ich ponechávame do doby, kedy v prírode sa objavia prvé mladé listy živných stromov.

Hostiteľské rastliny:
Dub (Quercus sp.), buk lesný (Fagus sylvatica), (Castanea sativa), (Carpinus sp.), ruža (Rosa sp.) ale aj hloh (Crataegus sp.).  Odporúča sa chov začať na mladých listoch. Neskrmujme listy gaštanu a brezy!

Larva: Tá sa liahne z prezimujúceho vajíčka v apríli. Po vyliahnutí meria 5 mm a hneď po skonzumovaní svojho vaječného obalu a napití sa vody si hľadá miesto k rastu medzi zhlukom najmladších listov hostitelskej rastliny. V tejto fáze je larva zelenožltá a má na sebe 5 pozdĺžnych čiernych pruhov. Čiernu farbu majú aj výrastky na hornej časti tela, pričom po bokoch sa nachádzajú žlté výrastky s čiernymi štetinkami. V nasledujúcom instare sa ale jej farba mení na svietivo zelenú a pozdĺžne čierne prúžky sa vytratia. Horné výrastky zožltnú a bočné nadobudnú svetlo modré sfarbennie. Štetinky postupne svetlajú a na boku sa objavuje nažltlý prúžok. Tento stav pretrváva až do posledného instaru, kedy všetky výrastky sa stratia a na larve zostávajú viditeľné iba chumáčiky žltých chĺpkov, pričom sa zvýrazní aj žltý prúžok na bokoch tela larvy. V tomto instare môže larva dosahovať 80 – 90 mm. Húsenice sa ľahko chovajú v priestrannejších húseničníkoch, v ktorých sa snažíme dodržovať teplotu 26 °C. Ak máme larvy z čerstvého chovu, môžeme ich chovať aj viacero pospolu. Čerstvý chov sa chová veľmi ľahko, larvy rýchlo rastú a len zriedkavo trpia výrusovými ochoreniami. Vždy však treba dbať na čistotu. Ich dĺžka vývoja je závislá na teplote. V bežných podmienkach trvá aj 5 týždňov.

Kukla: Larva sa kuklí v žltozelenom, oválnom zámotku, ktorý spriada medzi listami. Časom tento zámotok zozelená. Motýľ sa liahne zhruba za 1 až 2 mesiace od zakuklenia, no táto doba záleží od vlhkosti a teploty. Kukla je 35 – 45 mm dlhá a má mahagónovú farbu. Nechávame ju liahnuť z kokónov vo väčších monofilových klietkach, pričom tie môžu ležať aj priamo na zemi. Pri liahnutí a párení ale je vhodné mať klietku zavesenú tak, aby jej spodok sa priamo nedotýkal tvrdej podložky. Dospelé motýle sa zvyčajne liahnu v poobedňajších hodinách.

Pozn.: Antheracea yamamai je druhom veľmi citlivým na akékoľvek vyrušovanie spôsobené hlukom, otrasom, prudkou zmenou osvetlenia atď. Pri vyrušení okamžite odlieta alebo aj padá na zem a prudko máva krídlami, ktoré si môže aj vážne poškodiť. S motýľmi treba preto manipulovať rýchlo, ale aj opatrne. Samičky sú o čosi pasívnejšie.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Martin Baran

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.9.2015 09:00 | 0 komentárov | 2091x


www.aquabooks.cz zoochov.cz