Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Takashi Amano navždy odišiel

4.augusta 2015 vo veku 61 rokov zomrel Takashi Amano, priekopník v akvaristike i dizajnérstve akvárií. Tento vynikajúci fotograf bol vlajkovou loďou prírodných akvárií, v snahe ulahodiť nielen oku pozorovateľa ale predovšetkým priblížiť širokej verejnosti krásu sveta pod vodnou hladinou. Aj to vyústilo v založenie spoločnosti Aqua dizajn Amano (ADA).

Takashi Amano bol aj dobrodruh a od roku 1975 navštívil vody v Amazónii, Borneu, západnej Afrike a nedotknuté lesy v Japonsku. Amano sa pričinil aj o popularizáciu rastliniek ako sú Glossostigma elatinoides a Riccio fluitans a aj používanie krevetiek ako ničiteľov rias. Druh japonskej krevety známy ako "Amano kreveta" alebo "Yamato kreveta" (Caridina japonica), bol pomenovaný k jeho cti.

Boj so zákernou chorobou pneumóniou Amano nevzdával a ešte vo februári 2015 sa podujal na založenie 40 m veľkého prírodného akvária v Oceániu v Lisabone v Portugalsku. Po jeho dokončení v apríli sa plne sústredil na boj so svojou chorobou.
Bol aj autorom mnohých kníh, v ktorých neúnavne propagoval prírodné akváriá. Jeho poslednou knižkou bolo autobiografické dielo pod názvom "Origin of Creation". Výstavy fotografií z tejto knižky, ktorá niesla rovnaký názov a mala sa otvoriť 5.septembra, sa už ale Amano nedožil.

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 31.8.2015 09:15 | 0 komentárov | 1967x


www.aquabooks.cz zoochov.cz