Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Podľa ornitológov európska legislatíva zachraňuje ohrozené druhy

Európska legislatíva pomáha zachraňovať ohrozené druhy, potvrdila nová vedecká štúdia ornitológov a univerzity v anglickom Durhame. Jej výsledky prišli v čase, keď Európska komisia hodnotí smernice, na ktorých stojí ochrana prírody v Európe, z pohľadu ich efektívnosti.

Za zachovanie súčasného nastavenia sa postavilo vyše pol milióna Európanov, podporu vyjadrili aj slovenské mimovládne organizácie. ,,Veda aj verejnosť hovoria rovnakým hlasom, že smernice fungujú, a preto nevidíme dôvod ich meniť. Aj táto štúdia potvrdzuje, že v ochrane prírody má Európska únia významnú pozitívnu úlohu. Nemá logiku, aby Komisia, ktorá deklaruje návrat k občanom, zlikvidovala legislatívu, ktorá funguje a má obrovskú podporu verejnosti," hovorí Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko. Fungujúca ochrana prírody v Európe je podľa jeho slov kľúčová pre zachovanie niektorých sťahovavých druhov vtákov ako sú napríklad bociany.

Štúdia ukázala, že kľúčovým faktorom, ktorý určuje osud vtáčích druhov je fakt, či boli predmetom najvyššieho stupňa ochrany podľa Smernice o vtákoch. V takom prípade majú členské štáty povinnosť prijať osobitné ochranárske opatrenia. Napríklad druhy ako žeriav popolavý, orliak morský, sup bielohlavý, lyžičiar biely, potápnica bielohlavá sú na tom oveľa lepšie ako druhy, ktoré neboli predmetom podobných ochranárskych opatrení. V súčasnosti tak žije v Európe napríklad stokrát viac potápnic bielohlavých a päťkrát viac pelikánov kučeravých v porovnaní so situáciou pred viac ako 30 rokmi.

Ochranárske organizácie rokovali o prehodnocovaní smerníc aj s ministrom životného prostredia Petrom Žigom. ,,Rezort aktuálny proces v oblasti tzv. Fitness Checku smerníc EÚ o vtákoch a biotopoch v európskych krajinách pozorne sleduje," povedal hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Foto: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.8.2015 08:43 | 0 komentárov | 2626x


www.aquabooks.cz zoochov.cz