Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Bryconops munduruku – nový druh characidy

Novo popísaný druh rybky patrí do rodu Characidae, ktorý sa teší mimoriadnej obľube aj medzi laickou verejnosťou, ktorá má doma akvárium. Všetky druhy rodu žijú len v Amerike, väčšina z nich v Strednej a Južnej Amerike. Bryconops munduruku patrí do rodu, ktorý sa vyskytuje v sladkej vode Južnej Ameriky. Druhový názov táto characida získala po domorodom kmeni Munduruku, ktorý sa usadil na pravom okraji rieky Tapajos. Je to typová lokalita pre mnohé druhy rýb.

Bryconops munduruku je druh popísaný z pravého prítoku rieky Tapajos, štátu Pará v Brazílii. Bryconops munduruku, sp. nov. sa líši od ďalších druhov rodu, s výnimkou druhu B. inpai a B. piracolina, tým, že má čiernu tukovú plutvičku a, s výnimkou B. inpai, tým, že má dve humerálne škvrny. Bryconops munduruku sa líši od B. inpai aj tým, že má jednotný farebný vzor v zadnej časti tela.



Nový druh je zaradený ako podrod Creatochanes pretože má o.i. na čeľustnej kosti jeden až tri zuby na oboch stranách.

Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.8.2015 08:00 | 0 komentárov | 2577x


www.aquabooks.cz zoochov.cz