Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aparasphenodon brunoi - skutočne jedovatý druh žaby objavený

Herpetológovia z Brazílie majú dôvod na radosť. Podarilo sa im objaviť nie jeden, ale hneď dva skutočne jedovaté druhy žiab. Tie doposiaľ moderná veda nepoznala. Známe boli len "šípové" žabky, ale tie svoj jed získavajú z potravy a ich jed je pomerne slabý. Navyše ho človek dostane od žabiek len na priame podráždenie, napr. chytenie žabky do ruky. U oboch nových rosničiek, ktoré síce veda už poznala, ale nevedela, že sú skutočne jedovaté a jed dokážu do tela napr. človeka vpraviť inak, je mimoriadnosť tohto unikátneho objavu v tom, že sa tak stalo veľkou náhodou.

Ide o rosničku Corythomantis greeningi a rosničku Aparasphenodon brunoi. Ich schopnosť vpraviť jed do tela pomocou otvorenej rany unikala pozornosti. „Šťastným“ objaviteľom sa stal biológ Carlos Jared z Instituto Butantan in São Paulo, na ktorého pri manipulácii jedna z rosničiek zaútočila. Po piatich hodinách intenzívnej bolesti vystreľujúcej do všetkých končatín pochopil, že žaba ho zasiahla drobnými kostenými výrastkami na čelnej strane hlavy.

Šťastie mal hneď dvakrát, pretože jed, ktorý mu v sebaobrane aplikovala rosnička Corythomantis greeningi je o poznanie slabší, než u rosničky Aparasphenodon brunoi. Tá je schopná jedným gramom svojho jedu usmrtiť až 80 ľudí. „Nie je ale dôvod k obavám,“ vraví Edmund Brodie, batrachológ z Utažskej štátnej univerzity. „Je krajne nepravdepodobné, že by také množstvo jedu bola žabka schopná podať jedným ostňom. Ale skutočne sme to skúšať nechceli.“ Podľa Brodieho a Jareda je viac než pravdepodobné, že na svete bude existovať omnoho viac jedovatých žiab, ktoré zatiaľ túto svoju schopnosť ukrývajú.

Foto: www.bulletinleader.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.8.2015 09:24 | 0 komentárov | 1586x


www.aquabooks.cz zoochov.cz